Перший мер Севастополя Семенов: Коли говоримо про звільнення Криму, має йтися про повернення двох суб'єктів – АРК і Севастополя

Росія анексувала Крим 2014 року
Фото: depositphotos.com

На відміну від подій на Донбасі, про окупацію Криму світова громадськість згадує вкрай рідко, заявив в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" перший мер Севастополя Віктор Семенов.

У питанні деокупації Криму має йтися про повернення двох суб'єктів територіального устрою України – Автономної Республіки Крим і Севастополя. Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив перший мер Севастополя Віктор Семенов.

"Якщо питання окупації частини Донбасу впродовж останніх років було на вустах світової громадськості, то тема окупації Криму з'являлася лише зрідка і зовсім без згадки Севастополя. Хоча саме через нього здійнялася ця буча", – підкреслив Семенов.

За його словами, до російської окупації Криму увагу приділяли переважно Сімферополю.

"Зверніть увагу, що в наших масмедіа слово Севастополь звучить украй рідко. На жаль, так завжди було в Україні. Навіть погоду в Севастополі ви радше дізнаєтеся за рухомим рядком на російських телеканалах. Наші новинні канали згадують лише Сімферополь. Тому хочу всім нагадати, що, згідно з Конституцією України, на півострові розташовано два адміністративні суб'єкти – Автономна Республіка Крим і місто Севастополь. І коли ми говоримо про звільнення Криму, має йтися про повернення двох суб'єктів територіального устрою України", – сказав Семенов.

Перший мер Севастополя Семенов: Коли ми зберемося повертати Крим, там будуть жити "материкові". Так місцеві називають тих, хто приїхав із неблагополучних регіонів РФ. Читайте повний текст інтерв'ю.

Віктор Семенов керував Севастополем із 1992-го до 1998 року. Із 1998-го до 2004 року був генеральним консулом України в Санкт-Петербурзі. Був учасником змішаної російсько-української комісії зі співробітництва, де з жовтня 1997 року до вересня 1998 року очолював підкомісію з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Потім у ранзі посла з особливих доручень МЗС України із 2004-го до 2014 року був заступником голови цієї самої комісії. На початку 2014 року Семенов очолював робочу групу у МЗС України щодо ситуації у Криму та Севастополі.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна та більшість країн світу.