Полозов: Пошта до українського моряка Гриценка в СІЗО доходить із перебоями. Від рідних листів йому не передають

Полозов про моряка Гриценка: Денис почувається добре. Скарг на здоров'я немає
Фото: Николай Полозов / Facebook

Захоплений Росією український моряк Денис Гриценко почувається добре, у камері займається спортом і багато читає, розповів адвокат Микола Полозов.

Адвокат Микола Полозов разом із колегою Володимиром Музюкіним 1 лютого відвідали в СІЗО "Лефортово" захопленого Росією українського моряка Дениса Гриценка. Про це Полозов повідомив у Facebook.

"Денис почувається добре. Скарг на здоров'я немає. Перебуваючи в камері, робить фізичні вправи, підтримує себе у формі. Як стимул виступає співкамерник – гладка людина, що займається тільки тим, що їсть, спить і дивиться телевізор. Окрім фізкультури, Денис замовив у бібліотеці книги і багато читає. Тримають Гриценка у старому корпусі. Це в тому, де гарячої води немає", – написав адвокат.

Він повідомив, що тиждень тому в камеру до Гриценка приходила російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

"Просто з ходу почала питати: "Ну ви (моряки) ж там проривалися?" На що Денис їй відповів, що якщо навіть російські судді просять не політизувати справу, то навіщо це робить омбудсмен, тим більше в такій провокаційній формі. Москалькова поспішно пішла", – заявив Полозов.

Адвокат написав, що обговорив із Гриценком майбутні слідчі дії та засідання з розгляду апеляційної скарги в Московському міськсуді.

"Пошта доходить до Гриценка з перебоями. Від рідних листів йому не передають. Будемо з'ясовувати, коли хто надсилав, і вимагати із СІЗО їх передати. Але буквально два дні тому надійшов лист від Міністерства освіти України з дитячими малюнками. Денис Гриценко попросив передати, що дякує всім діткам за їхні чудові малюнки. Із Денисом усе гаразд, він продовжує боротися і передає привіт усім військовополоненим бойовим товаришам", – додав Полозов.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили до лікарні слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.

11 січня 2019 року український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що пораненим українським морякам не надають медичної допомоги від початку року.

27 січня російська журналістка Вікторія Івлєва з'ясувала, що поранених українських моряків Андрія Артеменка, Андрія Ейдера та Сороку перевели з тюремної лікарні СІЗО "Матросская тишина" в "Лефортово".