Більше ніж 30 спікерів підтвердили участь у парламентському саміті Кримської платформи – Стефанчук

Стефанчук наголосив на важливості участі парламенту Бельгії на саміті Кримської платформи
Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook
Понад 30 глав парламентів і керівників міжпарламентських об'єднань та асамблей підтвердили свою участь у першому парламентському саміті міжнародної Кримської платформи.

Про це 5 жовтня у Facebook повідомив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

"Це буде саміт друзів України, – зазначив він. – Саміт покликаний активізувати парламентський вимір роботи, яку здійснює Україна спільно з міжнародними партнерами у питанні деокупації Криму. І на прикладі українського Криму ми маємо обговорити питання глобальної безпеки".

Стефанчук розповів, що під час телефонної розмови із главою палати представників Федерального парламенту Королівства Бельгія Еліан Тільйо наголосив на важливості участі парламенту Бельгії у саміті.

На початку серпня Стефанчук говорив, що на парламентський саміт Кримської платформи, який відбудеться в Загребі (Хорватія) 24–25 жовтня, запросить спікера Рійгікогу Естонії Юрі Ратаса.

17 серпня голова Ради зазначав, що запрошення взяти участь у Кримській платформі надішлють спікерам парламентів світу, які підтримують Україну, зокрема, із країн "Великої двадцятки".

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну й окупувала частину Херсонської (включно з обласним центром Херсоном), Запорізької, Миколаївської, Харківської областей, а також нові території Донецької та Луганської областей (ще частину РФ захопила 2014 року).

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочали на інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року. У ньому взяло участь 46 делегацій. На саміті ухвалили декларацію Кримської платформи, яка засуджує політику Росії стосовно окупованого Криму. Вона відкрита для підписання іншими країнами, зазначав Зеленський.

23 серпня 2022 року відбувся другий саміт Кримської платформи. В Офісі президента повідомили, що в ньому взяло участь приблизно 60 делегацій. Зокрема, цього року долучилися лідери "Великої сімки", представники Африканського континенту та країн Латинської Америки.