Посол Німеччини щодо пропозиції скерувати спостерігачів у Керченську протоку: Ми спробували спіймати Путіна на слові

Моніторингова місія в Керченській протоці не повинна поставити під сумнів політику невизнання незаконної анексії Криму, заявив Райхель

Фото: Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew / Facebook

Під час розмови президента Росії Володимира Путіна з канцлером Німеччини Ангелою Меркель російський президент погодився пустити спостерігачів у Керченську протоку, розповів посол Німеччини в Україні Ернст Райхель.

Російського президента Володимира Путіна намагалися "спіймати на слові", запропонувавши скерувати постійну моніторингову місію в Керченську протоку. Про це в інтерв'ю "Європейській правді" заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель.

За словами дипломата, ця ідея виникла під час розмови канцлера Німеччини Ангели Меркель і Путіна.

“Путін тоді заявив, що готовий прийняти таких спостерігачів, експертів, які б простежили, як працює вільний прохід суден через Керченську протоку. Ми спробували спіймати його на слові“, – заявив Райхель.

Він додав, що для скерування місії необхідно узгодити деталі та врахувати позицію України.

“Необхідно відкинути можливість того, що ця місія поставить під сумнів нашу політику невизнання незаконної анексії Криму. Диявол у деталях. Модальності такої місії поки що так і не узгоджені“, – підсумував посол.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Зараз вони перебувають у СІЗО "Лефортово".

Усіх моряків заарештували і висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.

18 січня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про згоду Путіна на допуск німецьких і французьких спостерігачів у протоку.

22 січня заступник глави міністерства закордонних справ Росії Григорій Карасін сказав, що ця домовленість була про один візит експертів, РФ та Німеччина не домовлялися про скерування моніторингової групи в Керченську протоку на постійній основі.