Посли Франції та Німеччини вважають, що план Сайдіка може бути предметом для дискусій щодо врегулювання ситуації на Донбасі

Сайдік запропонував свій план урегулювання на Донбасі
Фото: EPA

План урегулювання ситуації на Донбасі спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка пропонує не замінити Мінські угоди, а доповнити їх, заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель. Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон заявила, що "пропозиції Сайдіка варто вивчити".

Пропозиції спецпредставника ОБСЄ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі варто вивчати і вони можуть стати предметом для подальших дискусій. Про це заявили посол Франції в Україні Ізабель Дюмон та посол Німеччини Ернст Райхель в інтерв'ю "Європейській правді", яке вийшло 7 лютого.

Райхель підкреслив, що план Сайдік написав за власною ініціативою.

"Це – документ для подальшої дискусії, підготовлений послом Сайдіком минулого року... Ідея цього документа – не замінити "Мінськ" (Мінські домовленості.  – "ГОРДОН"), а доповнити його. Основна мета – створити умови для появи на Донбасі миротворчої місії під егідою ООН і ОБСЄ. І цей документ дійсно містить важливі ідеї, які стануть у нагоді для дискусії, коли прийде час", – заявив Райхель.

"Пропозицію Сайдіка і правда варто вивчити, виходячи з того, що він завжди близько співпрацював із нормандським форматом і знає всі складнощі процесу врегулювання, передбаченого Мінськими угодами", – додала Дюмон.

Про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, покликаний замінити Мінські угоди, Сайдік розповів 28 січня. Згідно з його ідеєю, ООН і ОБСЄ повинні взаємодіяти в питаннях організації миротворчої місії і проведення місцевих виборів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що план не містить принципово нових пропозицій. Президент України Петро Порошенко зазначив, що "миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом спостерігачів ОБСЄ".

У МЗС Росії стверджують, що план Сайдіка не підтримують "сторони конфлікту".