Росія заперечує дискримінацію кримських татар і запрошує делегацію ПАРЄ до Криму

Матвієнко стверджує, що у Криму "дискримінації не існує"
Фото: kremlin.ru

Голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко заявила, що у Криму "немає дискримінації кримських татар" і запросила на окупований півострів голову Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Гендріка Дамса, щоб він міг у цьому переконатися. Як пише ТАСС, про це вона заявила 22 жовтня на Європейській конференції голів парламентів.

Вона, зокрема, стверджує, що у Криму "жодної дискримінації кримських татар та інших національностей не існує". Матвієнко запросила Дамса відвідати півострів "у будь-який час". Голова ПАРЄ на запрошення поки не відреагував.

Водночас заяви членів ПАРЄ, які засуджують Кремль за дискримінацію корінних народів та окупацію українського Криму, Матвієнко назвала "нагнітанням".


Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після окупації, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини у Криму значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо – кримських татар.

Станом на червень 2021 року в окупованому Криму і на території РФ у в'язницях було щонайменше 105 політв'язнів – українських громадян, і ще шестеро осіб перебувають за сфабрикованими кримінальними справами під домашнім арештом, повідомляла голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик в ефірі телеканала "Дом". 84 із них – кримські татари.

За її словами, за сім років окупації Криму задокументували 44 випадки зникнення людей, пов'язаних із громадською діяльністю, жодного із цих злочинів не розслідували як слід.