Російські силовики у Криму затримали 24-го кримськотатарського активіста – адвокат

Обшуки російські силовики провели у Криму 27 березня
Фото: Крымская солидарность / Facebook

Адвокат Едем Семедляєв повідомив, що в управлінні ФСБ в окупованому Криму, де, за інформацією його колег, перебуває 24-й затриманий російськими силовиками кримськотатарський активіст Едем Яячиков, "відхрещуються", що він там.

Окупаційна влада Криму затримала 24-го кримськотатарського активіста, Едема Яячикова, який перебував у розшуку у російських силовиків після масових обшуків на півострові. Про це в ефірі радіо "Крим.Реалії" повідомив адвокат Едем Семедляєв.

"Поки, на жаль, його місцеперебування невідоме. Я дуже сильно побоююся за його життя і здоров'я. Сьогодні від мого колеги мені стало відомо, що він нібито перебуває в управлінні ФСБ. Про це повідомили слідчі ФСБ. Я відразу ж виїхав туди, телефонував черговому, слідчим, проте всі почали відхрещуватися, що він там", – сказав Семедляєв.

Адвокат зазначив, що телефонував на "гарячу лінію" ФСБ та "прокуратури Криму" і подав скаргу, що у нього є обґрунтовані припущення про застосування до Яячикова непроцесуальних заходів.

"Однак досі у мене немає інформації, де перебуває мій підзахисний. Єдине, сьогодні виявили його автомобіль", – підкреслив Семедляєв.

Видання зазначає, що місцеперебування Яячикова невідоме від ранку 27 березня, коли російські силовики прийшли до нього додому для обшуку. У той момент Яячикова не було вдома.

Дружина активіста Сусанна подала в російську поліцію заяву про викрадення чоловіка.

Після анексії Криму Росією, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

27 березня російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар в окупованому Криму. У ФСБ РФ заявили, що затримали 20 учасників організації "Хізб ут-Тахрір", яку в Росії вважають терористичною.

Організація "Кримська солідарність" повідомила, що деяким кримським татарам під час обшуку підкинули заборонену літературу.

Дев'ятьох затриманих заарештували 27 березня. Ще 11 – 28 березня.

28 березня стало відомо про затримання ще трьох осіб – стримерів і громадянських журналістів "Кримської солідарності". Їх також заарештували.

Євросоюз і США засудили обшуки в будинках кримських татар. Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії припинити переслідування кримських татар в анексованому Криму.

За фактом незаконних обшуків українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності житла).

За даними адвоката Еміля Курбедінова, 29 березня заарештованих кримськотатарських активістів вивезли в Росію.