"Суд" в анексованому Сімферополі заарештував ще трьох кримських татар

Масові обшуки в будинках кримських татар провели 27 березня
Фото: Крымская солидарность / Facebook

"Суд" у підконтрольному окупантам Сімферополі відправив під арешт затриманих 28 березня в Ростові-на-Дону Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова до 15 травня.

28 березня "суд" в анексованому Сімферополі відправив під арешт ще трьох кримськотатарських активістів – стримерів і громадянських журналістів організації "Кримська солідарність", затриманих у Росії того самого дня. Про це повідомили у групі ініціативи "Кримський процес" у Facebook.

"27-го і 28 березня Київський районний суд Сімферополя в закритому режимі обрав запобіжний захід усім 23 затриманим кримськотатарським активістам. Усі судові засідання відбувалися в закритому режимі. Рішення суду щодо всіх фігурантів були ідентичні: обрати запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 15 травня 2019 року", – ідеться в повідомленні.

Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова затримали в Ростові-на-Дону і привезли до Сімферополя 28 березня, оскільки в день проведення масових обшуків їх не було вдома.

Зазначають, що місцеперебування Едема Яячикова, який зник після обшуку в його будинку, теж поки невідоме. Його дружина Сусанна Яячикова подала в "поліцію" заяву про викрадення.

Ремзі Бекірова, Шабана Умерова, Ризу Ізетова, Фаріда Базарова і Руслана Сулейманова обвинувачують в організації діяльності "Хізб ут-Тахрір", яку влада РФ уважає терористичною, решту 20 осіб, зокрема зниклого Яячикова, обвинувачують в участі в цій організації, додали у "Кримському процесі".

27 березня російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар в окупованому Криму. У ФСБ РФ заявили, що затримали 20 учасників організації "Хізб ут-Тахрір", яку в Росії вважають терористичною.

Організація "Кримська солідарність" повідомила, що деяким кримським татарам під час обшуку підкинули заборонену літературу.

Дев'ятьох затриманих заарештували 27 березня. Ще 11 – наступного дня, 28 березня.

Євросоюз і США засудили обшуки в будинках кримських татар.

За фактом незаконних обшуків українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності житла).