Російські силовики вночі прийшли з обшуками в будинки кримських татар

Обшуки почалися о 4.00
Фото: Крымская солидарность / Facebook
За останніми даними "Кримської солідарності", ФСБ проводить обшуки в будинках семи кримських татар.

О 4.00 в окупованому Росією Криму в будинках кримських татар почалися обшуки ФСБ. Про це у Facebook повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Поки відомо про п'ять обшуків – у Бахчисараї два, по одному – у містах Сімферополі та Білогорську, ще один відбувається в селі Завітне Совєтського району", – написав він.

До ранку стало відомо ще про два обшуки – у Сімферополі й селі Орлине в Севастопольському районі, повідомляє "Кримська солідарність" у Facebook.

Обшуки, за даними громадської організації, проводять:

  • у Махамадамінова Абдулборія Махамадіна огли (село Завітне);
  • в Азамата Еюпова (Білогірськ);
  • у Тимура Ялкабова (Сімферополь);
  • у Олега Федорова (Бахчисарай);
  • у Ернеста Ібрагімова (вулиця Альмінська, Бахчисарай);
  • у Ленура Сейдаметова (Сімферополь);
  • у Яшара Шихаметова (Орлине).

Росія окупувала Крим навесні 2014 року після незаконного референдуму. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники з Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу в перелік заборонених організацій.

Європейський суд із прав людини 14 січня більшістю голосів прийняв до розгляду скарги України проти Росії через низку порушень прав людини у Криму.

За інформацією Кримської правозахисної групи на кінець 2020 року, 109 кримчан перебували у в'язницях за політично або релігійно мотивованими вироками.