Російський суд засудив трьох фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір" до позбавлення волі. Сумарно їм дали 42 роки колонії

Емірусеінова, Абхаірова і Абдулганієва затримали в лютому 2019 року
Фото: krymr.com

Двох фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір" Рустема Емірусеінова і Ескендера Абдуганієва засудили до 17 і 12 років. Арсену Абхаірову дали 13 років ув'язнення.

Південний окружний військовий суд у російському місті Ростов-на-Дону 3 листопада засудив до позбавлення волі трьох фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір". Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України із прав людини Людмила Денісова у Faceboоk 3 листопада.

За її інформацією, Арсена Абхаірова засудили до 13 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму. Протягом перших двох років він пробуде у в'язниці (у російські в'язниці поміщають злочинців, засуджених на строк понад п'ять років за особливо тяжкі злочини. – "ГОРДОН").

Інших фігурантів "справи" – Рустема Емірусеінова і Ескендера Абдуганієва – засудили до 17 і 12 років.

"Вони також відбуватимуть покарання в аналогічних умовах", – зазначила українська омбудсменка.

Рішення російського суду, за словами Денісової, є неправомірним і політично мотивованим.

"Права і свободи кримських татар грубо порушувалися від моменту незаконних обшуків у їхніх будинках та затримання, [що проводили після обшуків]. Порушено право на об'єктивне розслідування, на ефективний засіб правового захисту, справедливий суд і принцип презумпції невинуватості", – заявила вона.

Денісова попросила міжнародну спільноту об'єднати зусилля і натиснути на Російську Федерацію, щоб припинити політично вмотивовані переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму.

Емірусеінова, Абхаірова і Абдулганієва затримали ще 2019 року. Тоді 14 лютого в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району Криму російські силовики проводили обшуки, писали у Fаcebook активісти "Кримської солідарності".

Емірусеінова звинуватили за ч. 1 ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації), Абхаірова і Абдулганієва – за ч. 2 цієї самої статті (участь у діяльності терористичної організації), розповіли у пресслужбі суду.

"Емірусеінов із листопада

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар. Російські силовики регулярно проводять обшуки в домівках кримських татар.