Рух Кримським мостом зупинено, окупаційна влада заявила про спробу ракетної атаки

"Влада" Криму заявила про спробу удару по Кримському мосту
Фото: EPA
Рух Кримським мостом, який з'єднує окупований Крим із територією країни-агресора РФ, тимчасово зупинено в обидва боки. Про це повідомляє Telegram-канал Mash 9 липня.

"За нашою інформацією, це пов'язано зі спробою ЗСУ атакувати його частину поблизу Керчі", пише канал.

"Голова" окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов заявив у Telegram, що біля Керчі російська протиповітряна оборона збила крилату ракету.

Mash опублікував відео, як стверджують, роботи сил ППО окупантів.

Контекст:

Міст через Керченську протоку, яка з'єднує Крим і Росію, РФ почала будувати одразу після окупації у 2015 році. Українська влада назвала міст загрозою національній безпеці і законною ціллю.

У жовтні 2022 року на Кримському мосту сталися вибух і пожежа. Було пошкоджено залізничне полотно мосту та зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. У РФ стверджували, що вибухнула вантажівка, унаслідок чого загорілися цистерни з пальним.

Слідком РФ заявив про трьох загиблих унаслідок вибуху і порушив кримінальну справу. За версією російського "слідства", усі загиблі – пасажири легкового автомобіля, який опинився поряд із вантажівкою, що вибухнула. Власник – це нібито житель Краснодарського краю.

Президент РФ Володимир Путін звинуватив у підриві Кримського мосту спецслужби України. Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін говорив, що причетні "громадяни Росії та інших держав, які допомагали у підготовці цього теракту".

Міноборони України, коментуючи руйнування мосту, нагадало про російський крейсер "Москва", який потопили ЗСУ. Служба безпеки України відреагувала віршами про те, що у Криму "соловейко СБУ зустрічає". "Ми цього не коментуємо. Роль СБУ чи будь-якого державного органу України у "бавовні" будемо коментувати після нашої остаточної перемоги", сказав речник СБУ Артем Дехтяренко.

У травні 2023 року російські окупанти оголосили про відновлення руху залізничною частиною Кримського мосту.