Сімох кримських татар "суд" у Сімферополі оштрафував за організацію "масового заходу"

Штрафи виписали кримським татарам, які приходили до "суду" в Сімферополі
Фото: Людмила Денісова / Facebook
"Центральний райсуд Сімферополя" оштрафував сімох кримських татар у справі про "організацію публічного масового заходу". Про це 12 жовтня поінформувала Facebook-спільнота "Кримська солідарність".

"У сумі суддя оголосив їм штраф 85 тис. руб. Громадським захисникам не дозволили виступити як адвокатам. Громадський захисник Айдер Сулейманов розповів, що сьогодні суд здивував усіх грубим порушенням прав підзахисних, відмовивши всім обвинуваченим у допуску громадських захисників через те, що у них немає юридичної освіти. Це рішення оскаржуватимуть в інших інстанціях", – ідеться в повідомленні.

За даними правозахисників, суми штрафів становили від 5 тис. руб. (приблизно 1,8 тис. грн) до 20 тис. руб. (майже 7,3 тис. грн).

"Уранці 11 жовтня поліція розігнала десятки слухачів, які зібралися в масках і з дотриманням соціальної дистанції біля будівлі "Кримського гарнізонного військового суду" в Сімферополі на апеляційне засідання у справі красногвардійської групи "Хізб ут-Тахрір", – пояснили у "Кримській солідарності" фабулу питання.

Українська омбудсменка Людмила Денісова заявила у Fаcebook, що "таким чином агресор продовжує тиснути на кримських татар у тимчасово окупованому Криму за відстоювання громадянської позиції".

"Своїми діями країна-окупант порушує ст. 10 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, відповідно до якої кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає, зокрема, свободу дотримуватися своїх поглядів, ідей без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів", – зазначила вона.

За даними Денісової, біля "військового суду" в Сімферополі 11 жовтня перебувала "майже сотня людей із дотриманням соціальної дистанції і в масках".

"Закликаю міжнародну спільноту продовжувати санкційно-політичний тиск на Росію з метою припинення репресій проти корінного народу Криму", – заявила омбудсменка.

Контекст:

За даними правозахисників, біля "суду" в Сімферополі російські силовики затримали 20 осіб.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після окупації, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини у Криму значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо – кримських татар.