"Слова правди неможливо вбити". НСЖУ отримала листа від кримського політв'язня Мустафаєва

Мустафаєва затримали навесні 2018 року
Фото: krymr.com
Кримськотатарський громадянський журналіст Сервер Мустафаєв, засуджений окупаційною владою до тюремного строку, передав через дружину Майє листа до Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Про це організація повідомила 5 січня.

Мустафаєв перебуває у СІЗО Новочеркаська Ростовської області РФ.

"Кожен із нашої журналістської професії має робити щодня крок за кроком, писати сторінки за сторінками і не дати зійти з порядку денного всіх міжнародних, дієвих для вирішення питання Криму майданчиків. [...] Слова правди неможливо вбити", – написав політв'язень.

Він підкреслив, що Росія на "свою брехливу пропаганду" витрачає "мільярди", проте "наша єдність більша за штрафи, сильніші за автомати тиранічного режиму РФ".

"Пам'ятаю мої зустрічі з журналістами України, Європи та зустріч в офісі НСЖУ. Вірю, що ми ще багато зробимо разом. Дикі строки нашого ув'язнення не гумові", – наголосив Мустафаєв.

30 грудня 2021 року Європейська федерація журналістів занесла його до списку журналістів, які ув'язнені в країнах Європи.

Контекст:

У жовтні 2017 року в Бахчисараї затримали кримських татар Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в межах тієї самої справи затримали і заарештували Едема Смаїлова та Сервера Мустафаєва. Усі вони – активісти організації "Кримська солідарність" – об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримчанам, які зазнали переслідувань із політичних чи релігійних мотивів.

Затриманих обвинуватили в участі у "Хізб-ут-Тахрір" – міжнародній ісламській політичній організації, яка закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала її терористичною 2003 року, діяльність "Хізб-ут-Тахрір" на території країни заборонено, у межах українського законодавства вона є легальною. У країнах Західної Європи і Північної Америки ця організація також не заборонена, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виправдав Аметова, якого окупанти обвинувачують у підготовці до насильницького захоплення влади. Його визнали невинуватим і звільнили у залі суду. Це перший виправдувальний вирок у справі "Хізб-ут-Тахрір".

Сімом іншим ймовірним учасникам "Хізб ут-Тахрір", яких у Росії звинувачують в екстремізмі, присудили максимальні терміни покарання в колонії суворого режиму: Асанову – 19 років, Бєлялову – 18 років, Мустафаєву – 14 років, Смаїлову – 13 років, Салієву – 16 років, Ібрагімову – 17 років, Зекір'яєву – 13 років. Міністерство закордонних справ України вимагало скасувати вироки для них та негайно звільнити.

Усі підсудні відкидають обвинувачення у тероризмі та стверджують, що їх переслідують із політичних і релігійних мотивів.

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після окупації, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини у Криму значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.