Стан здоров'я кримчанина Приходька критично погіршився, його утримують у камері з пацюками й тарганами – Денісова

62-річному Приходьку необхідне термінове медобстеження, повідомила Денісова
Фото: Людмила Денiсова / Telegram

Умови утримання кримського активіста Олега Приходька можна прирівняти до тортур, що становлять пряму загрозу для його життя, підкреслила уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова.

Стан здоров'я кримського активіста Олега Приходька, якого утримують у російському СІЗО, критично погіршився, повідомила уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова в Telegram.

Приходьку, у якого є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також глибоке стійке двостороннє порушення слуху та зору, керівництво СІЗО не забезпечує права на надання належної медичної допомоги, підкреслила Денісова. Це право передбачене п. 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, ухвалених на Конгресі ООН у Женеві 1995 року.

"Кримського активіста утримують у погано освітленій камері, без належної вентиляції, із недотриманням норми санітарної площі на одну особу та в повній антисанітарії – наявні щури, таргани та інші комахи", – підкреслила вона.

У 62-річного Приходька різко погіршився слух, через це він позбавлений права на справедливий суд і ефективний засіб правового захисту, зазначила Денісова. Вона додала: неодноразові звернення адвоката кримчанина до суду із клопотанням про проведення кваліфікованого медичного обстеження та лікування залишили без уваги.

"Відповідно до положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод, такі факти порушення прав прирівнюються до тортур і нелюдського поводження і становлять пряму загрозу життю та здоров'ю Олега Приходька", – підкреслила Денісова.

Омбудсменка закликала уповноважену із прав людини в Росії Тетяну Москалькову вжити невідкладних заходів щодо відновлення прав кримчанина, забезпечити належні умови утримання в СІЗО і терміново провести медобстеження.

Проукраїнського активіста Приходька співробітники ФСБ затримали в анексованому Криму 10 жовтня 2019 року. Чоловіка обвинувачують у підготовці до скоєння терористичного акту, придбанні та зберіганні вибухонебезпечних речовин і виготовленні вибухонебезпечних речовин. Активіст говорив, що далекий від усіх злочинів, які йому інкримінують, він зазначав, що тільки висловлював свою думку і залишається патріотом України.

На початку квітня Приходька етапували зі слідчого ізолятора в Сімферополі в СІЗО-1 у місті Ростов-на-Дону.

28 травня 2020 року в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону розпочали розгляд по суті кримінальної справи стосовно Приходька. 7 вересня арешт українського активіста продовжили ще на три місяці. Апеляцію на продовження запобіжного заходу суд у Московській області відхилив, Приходько на цьому засіданні нагадав суддям про незаконну анексію Криму.