Суд у Херсоні заарештував підозрюваного у зраді ексспівробітника МВС України із Криму

За даними прокуратури Криму, Федорян систематично надавав допомогу окупаційній владі
Фото: depositphotos.com

Підозрюваного в державній зраді Миколу Федоряна заарештовано до 5 січня 2021 року з можливістю внесення застави в розмірі 1,5 млн грн. Чоловік свою провину заперечує.

Херсонський міський суд заарештував підозрюваного у зраді Миколу Федоряна, якого напередодні затримали під час перетину адмінкордону з окупованим Росією Кримом. Про це 9 листопада повідомляє "Крим.Реаліі".

За інформацією видання, Федорян перебуватиме під вартою до 5 січня 2021 року. Йому призначено заставу в сумі 1 537 900 грн.

"Провини своєї не визнаю. Не зраджував Україну. Я 10 разів перетинав кордон Криму та України... Якби я відчував, що зробив щось протиправне проти України, то сидів би там і мовчав", – заявив Федорян.

Він також вважає, що всі докази здобуто "незаконно", а присутність журналістів на засіданні "свідчить про те, що це чисто політична справа".

Федорян стверджує, що із 7 листопада пив тільки воду й оголосив голодування. Рішення суду він відмовився коментувати, ідеться в повідомленні.

7 листопада під час перетину адмінкордону з окупованим Росією Кримом на КПВВ "Каланчак" за підозрою в державній зраді затримали чоловіка. За даними прокуратури Криму, він систематично надавав допомогу окупаційній владі півострова під час проведення незаконних обшуків і затримань громадян у справах "Хізб ут-Тахрір".

27 березня 2019 року, за даними прокуратури АР Крим, підозрюваний надав транспорт окупантам для проведення в Сімферополі 25 незаконних обшуків у будинках кримських татар. Унаслідок обшуків було затримано 23 осіб.

Підозрюваного затримано, Херсонський міський суд найближчим часом розгляне клопотання про обрання запобіжного заходу. Фігуранта підозрюють у скоєнні державної зради через надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

За інформацією "Української правди", підозрюваний – Микола Федорян, який проходив службу на керівних посадах в органах МВС України. 2011 року звільнився в запас із посади заступника начальника ГУ МВС України в АР Крим.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо – кримських татар.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, яка закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала її терористичною 2003 року, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено, у межах українського законодавства вона є легальною. У країнах Західної Європи та Північної Америки цю організацію також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.