Ташева: У Криму хочуть забирати покинуте житло – це вписується в логіку окупанта щодо тиску на громадян України

Ташева: Факти експропріації майна на території окупованого Криму важливо документувати
Фото: Тамила Ташева / Facebook
Заявляючи про експропріацію покинутого без нагляду житла, окупант витісняє із Криму нелояльних громадян, підштовхуючи їх до остаточного переїзду в Україну. Таку точку зору в коментарі виданню "ГОРДОН" висловила заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева.

В окупованому Криму не мають права відбирати майно українських громадян, але окупаційна влада й далі це робить, зазначила в коментарі виданню "ГОРДОН" заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева.

"Питання експропріації майна на території окупованого Криму порушують не вперше. Вони це робили і через суди, і без судів. Згідно з нормами міжнародного гуманітарного і кримінального права, вони не мають підстав так діяти, але вони продовжують цю практику. Усі ці факти важливо документувати. Прокуратура АРК уже порушила за низкою аналогічних ситуацій кримінальні справи і внесла їх у Єдиний реєстр досудового розслідування. Це важливо для відстоювання прав людини, щоб була можливість звертатися в міжнародні інстанції", – підкреслила Ташева.

За її словами, так країна-окупант намагається остаточно витіснити з півострова проукраїнськи налаштованих громадян.

"Не здивована, що тепер хочуть забирати майно, де ніхто не живе і яке не оформлено за російським законодавством. Стратегія країни-окупанта така: вони крок за кроком ведуть до того, щоб витіснити з території півострова нелояльних до себе громадян. Так вони підштовхують кримських татар і українців до різноманітних дій, щоб вони втрачали своє майно, їхали і їх більше нічого не пов'язувало із Кримом. Умовно кажучи, їхній розрахунок у тому, що коли люди побачать такі дії, то швидше позбудуться майна і переїдуть на підконтрольні Україні території. Це вписується в логіку окупанта щодо тиску на українських громадян. Ми як представництво президента України у Криму засуджуємо такі дії країни окупанта", – зазначила співрозмовниця.

Вона нагадала, що в березні 2020 року громадяни України втратили можливість володіти землею в окупованому Росією Криму.

"Серйозним кроком на федеральному рівні стало підписання указу [російського президента Володимира] Путіна про неможливість володіння землею негромадянами РФ у, як вони це називають, прикордонних регіонах. А Крим за своєю логікою вони зарахували до саме таких регіонів. Відповідно, будь-який громадянин України, який володіє ділянкою на півострові, має за російським законодавством продати це майно або вступити в так зване російське громадянство. Зрозуміло, це стосується тих, хто 2014 року не набув так званого кримського російського громадянства і не отримав паспорта. А таких громадян, які проживають у Криму, кілька тисяч", – резюмувала Ташева.

Окупаційна влада Криму заявила, що хоче забирати покинуту нерухомість, пише "РИА Новости". За даними агентства, так званий заступник голови комітету з реєстрації та кадастру Криму Олексій Костін повідомив, що покинуте майно будуть ставити на спеціальний облік і за рік після цього передавати муніципалітетам. Це буде можливо після того, як окупаційна адміністрація району або міста подасть заяву про те, що власник нерухомості невідомий або відмовився від неї.

30 липня пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим повідомила, що в Міжнародний кримінальний суд надійшла інформація про 3952 жертви порушення права власності у Криму. Ідеться про 250 осіб, чию нерухомість знесли, і 3702 жертви, у кого окупаційна влада вилучила земельні ділянки. Заступник прокурора АРК Віталій Секретар підкреслив, що згідно з міжнародним гуманітарним правом, знищення та привласнення чужого майна окупаційною владою заборонене.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.