У РФ відреагували на ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції про проблему мілітаризації Криму Росією

Полянський висловив невдоволення ухваленням Генасамблеєю ООН резолюції щодо Криму
Фото: EPA
Заступник постійного представника РФ при ООН Дмитро Полянський назвав резолюцію Генеральної Асамблеї ООН щодо проблеми мілітаризації анексованого Росією Криму "абсурдною і брехливою", а також "фантасмагоричною" і "антиросійською" .

Постійне представництво РФ при ООН "шкодує" про ухвалену Генеральною Асамблеєю ООН резолюцію щодо проблеми мілітаризації окупованого Криму Росією. Про це заявив перший заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський, текст його виступу опубліковано на сайті представництва.

Дипломат назвав резолюцію "абсурдною і брехливою", а також "фантасмагоричною" і "антиросійською".

Під час виступу Полянський повторював російські пропагандистські висловлювання про "майданний режим", "майданне божевілля" і "майдановірус", а також стверджував, що ухвалення резолюції Генасамблеї ООН "на позицію кримчан і на належність півострова ніяк не вплине".

"Нас розчаровує лише те, що український майданний режим матиме ще одну пропагандистську іграшку, яку всупереч логіці, математиці і здоровому глузду він обов'язково використає для подальшого обдурення власного населення", – говорив Полянський.

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

7 грудня Генеральна Асамблея ООН підтримала проєкт посиленої резолюції України щодо проблеми мілітаризації Криму Росією. У резолюції засуджують російську тимчасову окупацію Криму та зазначають, що така окупація становить загрозу міжнародній безпеці. У документі наголошують, що Росія перемістила на територію Криму озброєння, здатне нести ядерні заряди. Резолюція вимагає від Росії негайно припинити таку діяльність.

Це вже третя така резолюція. Першу Генасамблея ООН ухвалила 17 грудня 2018 року. Тоді, окрім визнання порушення Росією міжнародного права внаслідок окупації і спроби анексії Криму, було включено і параграфи з осудом незаконного будівництва Керченського мосту і перешкоджання свободі судноплавства, а також застосування Росією сили проти кораблів українських ВМС.

2019-го ухвалили оновлену версію резолюції – у ній з'явився заклик до РФ припинити спроби поширити свою юрисдикцію над ядерними об'єктами та матеріалами у Криму, а також використання освіти для дітей із метою їх спонукання до служби у збройних силах Росії.