Турчинов: Я кричав командирам наших частин у Криму: “Чому без бою здаєте?!“ – у відповідь чув: "Ми не можемо стріляти в цивільних"

Турчинов заявив, що завдання забезпечити оборону Криму і використовувати з цією метою зброю було поставлено ще 28 лютого
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України, у 2014 році – виконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону сказав, що не має наміру звинувачувати українських військових, які у 2014 році не змогли оборонити Крим від окупантів.

У 2014 році українські військові не змогли забезпечити оборону Криму, тому що окупанти перед спецпризначенцями пускали цивільних людей, і вони просто відмовлялися стріляти по них. Про це в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов, який у 2014 році виконував обов'язки президента України.

Він розповів, що 28 лютого 2014 року новий склад Ради національної безпеки і оборони "ухвалив комплексний план дій, спрямований на захист від зовнішніх і внутрішніх загроз".

"Ухвалили важливі рішення про приведення наших військ у бойову готовність "Повна", про проведення мобілізації, про перекриття повітряного простору над півостровом, про оборону військових частин і арсеналів, розташованих у Криму, про використання зброї для відбиття атак на військові частини та багато іншого. Підкреслюю: завдання забезпечити оборону і використовувати з цією метою зброю було поставлено ще 28 лютого. Відповідний протокол рішення підписали в цей день я і секретар РНБО Парубій. Водночас я не маю наміру звинувачувати наших військових, які не зрадили країну, але не змогли цей наказ виконати. Чому? Вони перебували в повному оточенні сил противника, що переважали. Коли відбувалося захоплення частин, перед спецпризначенцями пускали вперед цивільних", – заявив секретар РНБО.

Турчинов розповів, що він, перебуваючи у Генштабі, через інтернет зв'язався із командирами частин у Криму.

"Я просто кричав: "Чому? Чому без бою здаєте?" – у відповідь чув: "Ми не можемо стріляти в цивільних". Навіть більше, командир 36-ї бригади берегової оборони Стороженко, який перебіг на бік окупантів  у своєму інтерв'ю російському виданню розповів про свої "заслуги": Турчинов, мовляв, мені телефонував, погрожував, змушував мене в російських братів стріляти, а я не дозволив", – сказав він.

Турчинов: Коли почалися захоплення наших частин, я намагався на вертольоті вилетіти до Криму, щоб організувати оборону аеродрому. Мене втримав Аваков. Читайте повну версію інтерв'ю

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.