В анексованому Криму відбувся набір до лав ПВК "Вагнер" – СБУ

У СБУ повідомили, що частину прізвищ найманців уже оприлюднили
Фото: ssu.gov.ua (архів)

Керівник апарату Служби безпеки України Ігор Гуськов заявив, що завербованих у ряди російської приватної військової компанії "Вагнер" у Криму найманців відправили в Судан.

В анексованому Росією Криму відбувся набір найманців у ряди російської приватної військової компанії "Вагнер", які потім вирушили в Судан. Про це у коментарі телеканалу "Прямий" розповів керівник апарату Служби безпеки України Ігор Гуськов.

"Що стосується участі громадян України у так званій структурі ПВК "Вагнер", так, дійсно, ми маємо не поодинокі випадки, коли наші колишні громадяни брали участь. Більше того, сьогодні ми можемо говорити про те, що в окупованому Криму пройшов набір до лав ПВК "Вагнер", які прямували до Судану. Частину прізвищ ми вже оприлюднили і найближчим часом спільно із журналістами також оприлюднимо іншу частину прізвищ", – зазначив Гуськов.

28 січня Служба безпеки України оприлюднила список 149 найманців із приватної військової компанії "Вагнер", які на початку року брали участь у придушенні мирних протестів у Судані.

Команда розслідувачів Bellingcat знайшла непрямі підтвердження заяв СБУ про те, що паспорти найманцям видають у тому самому паспортному столі, де одержують паспорти співробітники ГРУ і міноборони РФ.

20 лютого народний депутат від "Народного фронту", член колегії Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив, що за допомогою створеної мережі сайтів і Skype-інтерв'ю українські волонтери від імені приватної військової компанії "Вагнер" "найняли" приблизно 300 бойовиків (громадян РФ), які брали участь у військових діях по всьому світу, зокрема на території України.