У СБУ вважають, що керівництво ПВК "Вагнер" приховує загибель найманців, щоб забирати їхні "зарплати"

Грицак: Увесь світ є свідком суцільної російської брехні
Фото: ЕРА

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що російська влада досі приховує масову загибель російських найманців приватної військової компанії "Вагнер" в Сирії.

Російська влада приховує факти загибелі найманців приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", залучаючи для цього Генштаб збройних сил РФ, ФСБ і апарат міністерства внутрішніх справ Росії, заявила прес-служба СБУ 8 лютого.

У СБУ підкреслили, що із 57 загиблих 7 лютого 2018 року в Сирії російських найманців тільки чотирьох вказано мертвими в базі даних управління з питань міграції МВС РФ, хоча їх загибель підтверджують рідні і є фотографії місць поховань найманців.

"СБУ не виключає, що цинічне приховування російською владою смерті найманців використовується [бізнесменом] Євгеном Пригожиним, керівництвом ГУ ГШ ЗС РФ і командуванням ПВК "Вагнер" для особистого збагачення через привласнення "заробітку мертвих душ", які продовжують рахуватися живими за штатним розписом цього терористичного підрозділу. У цьому випадку мова може йти про заробіток у $2 млн", – заявили в спецслужбі.

Голова СБУ Василь Грицак зазначив, що "увесь світ є свідком суцільної російської брехні".

"Брехня про відсутність регулярних російських військ на Донбасі і непричетність до збиття Boeing МН17, брехня про відсутність російських бойовиків ПВК "Вагнер" та їх масову загибель у Сирії, брехня про непричетність офіцерів ГУ Генштабу ЗС РФ до спроби отруєння родини Скрипалів у британському Солсбері, брехня про непричетність російських найманців до вбивства російських журналістів у ЦАР і придушення народних протестів у Судані. Брехня, замішана на крові, жадібності та страху за вчинені злочини – це справжнє обличчя російських спецслужб", – підкреслив він.

У СБУ додали, що встановили факт загибелі ще двох найманців ПВК "Вагнер" – громадянина Казахстану Олега Єлізарова і громадянина РФ Віктора Марченка. У спецслужбі не відкинули, що найманців було вбито в Судані, де вони брали участь у придушенні протестів у грудні 2018-го – січні 2019 року.

28 січня Служба безпеки України оприлюднила список 149 найманців із приватної військової компанії "Вагнер", які на початку року брали участь у придушенні мирних протестів у Судані.

Аналіз їхніх паспортних даних свідчить, що більшість документів оформляв централізовано в Москві підрозділ Федеральної міграційної служби РФ, яка також видавала документи прикриття і для офіцерів Головного управління Генштабу збройних сил РФ "Олександра Петрова" (Олександр Мішкін) і "Руслана Боширова" (Анатолій Чепіга) – виконавців хімічної атаки в британському Солсбері, стверджують у СБУ.

"Серія та номери паспортів найманців ПВК "Вагнер", а також місце їх оформлення ще раз підтверджують: це таємний загін позаштатних убивць Головного управління Генштабу ЗС РФ. Залишається тільки почути від офіційних осіб РФ, який саме "шпиль" у Судані чи ЦАР вони відвідували", – прокоментував оприлюднені дані Грицак.

Команда розслідувачів Bellingcat знайшла непрямі підтвердження заяв СБУ про те, що паспорти найманцям видають у тому самому паспортному столі, де одержують паспорти співробітники ГРУ і міноборони РФ.