"У голові не вкладається". Чийгоз розкритикував Зеленського за згадування дітей на пресмарафоні

Чийгоз (на фото) про Зеленського: У політика є відповідальність перед країною
Фото: eurosolidarity.org
Президент України Володимир Зеленський, згадавши на пресмарафоні 26 листопада про своїх дітей, "зачепив" тих українців, у яких родичі перебувають на окупованій території. Таку думку заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп від "Європейської солідарності" Ахтем Чийгоз заявив виданню "Цензор.НЕТ" в інтерв'ю, яке було опубліковано 8 грудня.

"Деякі речі мене, звичайно, шокували. Наприклад, як можна говорити про своїх дітей у тому ключі, що він не бачить, як діти ростуть, і що діти, узагалі-то, незадоволені тим, що він став президентом? У мене це в голові не вкладається. Чому він не наголосив на дітях на окупованих територіях? Ось як мені особисто й таким, як я, ставитися до цих слів? Що ти мусиш відчувати, коли твої діти, онуки перебувають на окупованій території?" – сказав заступник голови Меджлісу.

Він зазначив, що його родичі також перебувають на окупованому півострові.

"Вони – частина мого народу – там, у Криму. І я їх не бачу; я щодня лягаю спати і встаю з тривогою за їхню безпеку. [...] Вони там постійно перебувають під пресом, тиском – до того ж не лише фізичним, а й психологічним. Крим зараз – це велика зона особливого режиму. Там неможливо вибудовувати майбутнє своїх дітей, як це заведено тут", – пояснив Чийгоз.

Він не погодився з припущенням журналіста, що Зеленський сказав це "не зі зла і не з байдужості – просто не подумав, усе ж таки жива людина, не машина".

"Я не згоден. У тебе як у політика є відповідальність перед країною, народом. Ти постійно маєш проєктувати через себе все, що відбувається в нашій країні, зокрема на окупованих територіях. Не тільки щодо кримських татар. Ви запитаєте, чому я на цьому наголошую. Та тому що це у принципі зачіпає кожного, хто опинився тут у такій ситуації, як я. І тих, хто там залишився і продовжує свою боротьбу, опираючись окупації", – наголосив Чийгоз.

Про дітей глава держави згадав на пресмарафоні, коментуючи ймовірність того, що він піде на другий президентський строк. "Навіть якщо я не піду на другий термін... Вони так бояться. [Засновник видання "ГОРДОН" Дмитро] Гордон аж зі штанів викидається: "Не має іти! Не має, не має, не має!" Господи боже мій, чи це найголовніше? Я не бачу, як мої діти ростуть. Ось це я винен – винен тільки їм", – сказав Зеленський.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна та більшість країн світу.