Зеленський продовжив до 10 років санкції проти причетних до виборів у Держдуму Росії у Криму

Україна ввела санкції проти членів "тервиборчкомів" та кандидатів на виборах до російської Держдуми у Криму

Фото: ЕРА

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10 листопада 2021 року, згідно з яким введені раніше санкції проти низки осіб, причетних до голосування на виборах до Держдуми РФ на території тимчасово окупованого Криму, продовжують із трирічного до десятирічного строку. Про це 7 грудня повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зміни вносять до рішення РНБО, яке набуло чинності указом президента від березня 2019 року, щодо однієї людини – громадянина України Костянтина Бахтерєва, який балотувався у Керчі від партії "Единая Россия".

Також зміни внесені до рішення РНБО, введеного у дію указом президента від травня 2020 року, щодо 129 осіб – громадян України (переважно – керівництва та співробітників кримських виборчих комісій різних рівнів, а також двох кандидатів від "Российской экологической партии "Зеленые", які балотувалися в одномандатних округах у Євпаторії та Сімферополі.

Зміни внесені до рішення РНБО, яке введено у дію указом президента від червня 2021 року (зі змінами від 7 вересня), щодо 27 осіб – співробітників або керівництва виборчкомів. 25 із них – громадяни України, громадянство ще двох не вказано.

Окремим указом від 7 грудня 2021 року уточнено особисті дані громадянки України Анастасії Нестеренко, щодо якої указом Зеленського 5 жовтня було введено безстрокові санкції у зв'язку з тим, що вона на минулих виборах до Держдуми була членом "територіальної виборчої комісії" Джанкойського району.

Контекст:

Вибори до Держдуми проводили з 17-го до 19 вересня 2021 року, вперше з 1993 року – без спостерігачів ОБСЄ.

Голосування організували й на окупованих територіях України. Центрвиборчком РФ дозволив жителям ОРДЛО голосувати онлайн. Правозахисники повідомляли, що жителів ОРДЛО, які отримали російський паспорт, повезуть у Ростовську область для голосування. Цю інформацію підтвердили.

Верховна Рада та МЗС України закликали світ не визнавати незаконних виборів у Держдуму РФ у Криму та за участю жителів Донбасу.

Служба безпеки України за фактом організації та проведення голосування у Криму відкрила кримінальне провадження.

Голосування на окупованих територіях не визнали Євросоюз, США, Польща, Грузія та Туреччина, а також засудила Великобританія. Держдепартамент США заявив, що голосування проводили в умовах, які не сприяють вільному та демократичному волевиявленню.

22 вересня Верховна Рада України ухвалила постанову про нелегітимність виборів депутатів Державної думи РФ.