У Криму окупанти почали зносити останню церкву ПЦУ

Із храму вже зняли купол
Фото: voicecrimea.com.ua

В окупованому Криму росіяни почали демонтувати Хрестовоздвиженський храм Православної церкви України в Євпаторії. Про це 22 липня повідомляє "Голос Криму".

Із храму вже зняли купол і розібрали верхню частину церкви. Видання зазначає, що припис громаді знести церкву ухвалив євпаторійський "суд", але віряни і Кримська єпархія ПЦУ цього не зробили. Місцеві чиновники тепер просять суд стягнути з них витрати на демонтаж.

Заступник генерального прокурора України у 2019–2021 роках Гюндуз Мамедов в Х назвав знищення храму черговим порушенням прав людини на захопленому півострові.

"Розділ IV Женевської конвенції передбачає, що громадяни на окупованих територіях мають право на повагу до релігійних переконань, а окупаційна держава повинна дозволити релігійним служителям надавати духовну підтримку їхнім одновірцям. Дискримінація за ознакою національності й релігії неприпустима", – написав Мамедов.

Контекст:

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна й більшість країн не визнають "приєднання" півострова до РФ.