У Криму окупанти прийшли з обшуками до кримських татар, затримали шістьох людей

З обшуками окупанти прийшли вранці
Фото: Рефат Чубаров / Facebook
Уранці 24 січня в Джанкойському районі окупованого Криму російські силовики прийшли з обшуками до кримських татар, які там проживають. Про це повідомляє проєкт "Крим.Реалії".

Обшуки проводили в Екрема Кроша із села Ближньогородське, Айдера Асанова й Рефата Сейдаметова із села Тимофіївка, Османа Абдуразакова із села Дніпровка, Лемана Зекір'яєва й Халіла Мамбетова із Джанкоя.

Їх затримали.

"Крим.Реалії" зазначають, що Екрем Крош – рідний брат політв'язня Енвера Кроша, а Абдуразаков – брат політв'язня Едема Бекірова.

Адвокат Еміль Курбедінов розповів журналістам, що його та ще одного адвоката не допустили до затриманих кримських татар.

"Я та Іслам Веліляєв в цей момент прибули до будівлі ФСБ [у Сімферополі]. Не допускаючи нас до справи, слідчий повідомив нам, що ми не можемо бути адвокатами у цій справі, тому що ми є захисниками в іншій кримінальній справі, що стосується джанкойського регіону. Це чергова спроба вибити адвокатів зі справи", – вважає Курбедінов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив у Facebook, що родичі затриманих кримських татар розповіли, що під час обшуків російські силовики підкидали їм якісь книжки. Окупанти говорили, що стаття, за якою відкрили кримінальну справу, стосується тероризму.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після окупації, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

В інтерв'ю Kyiv Post, яке опублікували 20 січня 2023 року, Чубаров заявив: що ближче до Криму наближається повномасштабна війна, розпочата Росією у 2022 році, то більше на півострові "нарощують репресії та гоніння".