У Криму відхилили апеляцію Яцкіна, українець потребує медичної допомоги – адвокат

У травні підконтрольний окупантам "суд" у Криму засудив Яцкіна до 11 років колонії суворого режиму у "справі про держзраду"
Фото: Nikolai Polozov / Facebook
Російський Третій апеляційний суд, який розташований у Сочі, 16 вересня провів "виїзне засідання" в окупованому Росією Криму та розглянув апеляційну скаргу українця Івана Яцкіна на вирок, ухвалений у травні.

Про це повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов.

"Засідання проводили в закритому режимі у зв'язку з наявністю у справі державної таємниці. Суд апеляційної інстанції залишив чинним вирок суду першої інстанції – 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. На жаль, на оприлюднення резолютивної частини судового рішення не допустили дружину Івана Яцкіна Гульнару, з якою буквально тиждень тому в умовах СІЗО Іван Григорович офіційно взяв шлюб", – розповів Полозов.

Адвокат повідомив, що зміг поговорити з клієнтом до початку "засідання". Яцкін, за словами Полозова, потребує медичної допомоги, можливо, операції.

"Він мені розповів, що на жаль, у СІЗО Сімферополя умови утримання ніяк не поліпшуються. Адміністрація СІЗО практично не реагує на письмові заяви Івана Яцкіна про необхідність проведення йому медичного обстеження ноги. Він має серйозне судинне захворювання, унаслідок якого на нозі відкривається трофічна виразка і нога фактично заживо гниє. За таких обставин лише знеболювальними або паліативними формами лікування, типу антикоагулянтів, уже не обійтися. Необхідне повноцінне медичне обстеження і, можливо, оперативне втручання, інакше є ризик втратити ногу", – уточнив адвокат.

Окрім того, Яцкін повідомив Полозову, що разом із ним у камері утримують полковника Збройних сил України. Полозов не назвав імені військовослужбовця, але уточнив, що його прізвище Швиденко.

"За словами Івана Григоровича, його обвинувачують в організації якоїсь диверсії у Криму 2016 року. І його затримали в липні поточного року, про його долю нікому невідомо", – розповів адвокат про Швиденка.

Контекст:

21 травня 2021 року підконтрольний окупантам "суд" у Криму засудив Яцкіна до 11 років колонії суворого режиму у "справі про держзраду".

Яцкіна затримали у середині жовтня 2019 року у Криму співробітники ФСБ, його вивезли до Москви, де помістили в ізолятор "Лефортово". Про його арешт стало відомо лише у грудні 2019 року. Його обвинувачували в "державній зраді у формі шпигунства". За версією російських слідчих, він збирав в окупованому Криму і передавав владі України відомості, які нібито становлять державну таємницю РФ.

На запит "Крим.Реалії" у СБУ повідомляли, що Яцкін із ними не співпрацював.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Яцкіна політв'язнем. Як повідомляли в "Меморіалі", Яцкін має українське громадянство. Також у нього є російський паспорт.

Росія окупувала Крим унаслідок незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.