У РФ поставили політув'язнених кримських татар на облік як "схильних до нападу" – правозахисники

Куку із цим рішенням не згоден, має намір оскаржувати його у судовому порядку
Фото: Крымская солидарность / Facebook
Росія поставила на облік як "схильних до нападу на співробітників виправної установи" правозахисника Еміра-Усеїна Куку та інших кримських мусульман, які відбувають ув'язнення в колонії №16 у Салаваті (Башкоторстан, РФ). Про це повідомила правозахисній групі "Кримська солідарність" дружина засудженого Мер'єм Куку, ідеться на сторінці організації у Facebook.

Приводом для цього став інцидент у Курганській колонії, де ув'язнений убив представника УФСВП.

Водночас Куку повідомили, що претензій особисто до нього не мають, а просто виконують розпорядження керівництва УФСВП, яке після вбивства у Курганській колонії вирішило ставити на профілактичний облік усіх засуджених за 205.5 статті Кримінального кодексу РФ (про організацію діяльності терористичної організації та участь у ній).

"На цей профоблік поставили всіх кримських мусульман, яких утримують у колонії №16", – повідомила Мер'єм Куку.

У цій самій колонії зараз перебувають політв'язні Еміль Джемаденов, Узеїр Рза огли Абдуллаєв, Енвер Сейтосманов, Рефат Алімов, Арсен Джеппаров, всі вони – фігуранти так званої справи "Хізб ут-Тахрір".

Правозахисник непокоїться, що за цим рішенням може відбутися реальна провокація з нападом на працівників колонії, а також нова судимість. Крім цього, профоблік може бути підставою для переведення ув'язненого в СУТ (суворі умови тримання) або єдине приміщення камерного типу. Таких засуджених конвоюють з посиленою охороною, їх позбавляють шансів на дострокове звільнення і пом'якшення умов відбування покарання.

"Із цим рішенням він не згоден, має намір оскаржувати його у у судовому порядку", – зазначила Мер'єм Куку.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо – кримських татар.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, яка закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною 2003 року, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено.

У межах українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи і Північної Америки її також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала всіх фігурантів ялтинської справи "Хізб ут-Тахрір", у межах якої засуджено Куку, Алімова і Джеппарова, в'язнями совісті.