Україна зірвала спробу РФ легалізувати анексію Криму – МЗС

ЮНЕСКО підтвердила свої зобов'язання щодо дотримання резолюції Генасамблеї ООН про підтримку територіальної цілісності України, зазначила Джапарова
Фото: mfa.gov.ua
Україна зірвала чергову спробу російської дезінформації легалізувати анексію Криму. Про це "Радіо Свобода" повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Вона зазначила, що РФ у межах Міжурядової океанографічної комісії (МОК) ЮНЕСКО планувала провести у вересні в окупованому Севастополі конференцію "Моря Росії". Однак на вимогу України згадку про це вилучили з вебресурсів МОК.

"Інформація про конференцію була вилучена із зазначених вебресурсів. Зокрема, на вебсторінці 31-ї сесії асамблеї МОК доповідь Росії, яка містила перелік запланованих заходів на 2021 рік у рамках МОК ЮНЕСКО, включаючи конференцію "Моря Росії", була заблокована секретаріатом ЮНЕСКО", – розповіла Джапарова.

Перша заступниця міністра закордонних справ підкреслила, що ЮНЕСКО "підтвердила свої зобов'язання щодо неухильного дотримання резолюції Генасамблеї ООН від 27 березня 2014 року" про підтримку територіальної цілісності України.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

З метою деокупації Криму Україна ініціювала проведення 23 серпня 2021 року саміту Кримської платформи. Передбачено, що новий консультативний і координаційний формат буде діяти на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентської співпраці, у форматі експертної мережі.