Українська прокуратура повідомила про підозру двох учасників "Самооборони Криму"

У прокуратурі зазначили, що ідентифікували приблизно 1400 учасників формувань "Самооборона Криму" і "Самооборона Севастополя"
Фото: Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя / Facebook
Двох учасників незаконного збройного формування "Самооборона Криму" українські правоохоронці повідомили про підозру. Про це поінформувала пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя 6 липня.

За даними слідства, підозрювані були учасниками формування "Самооборона Криму", починаючи з 2014 року.

"Спільно з іншими "самооборонівцями" підозрювані брали участь у затриманні українських активістів під час мітингу на підтримку територіальної цілісності України 26 лютого 2014 року. Також здійснювали патрулювання вулиць Сімферополя та проводили незаконні перевірки документів й особисті обшуки громадян України, погрожуючи застосуванням фізичної сили та вогнепальної зброї", – ідеться в повідомленні.

Чоловіків повідомили про підозру за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їхній діяльності).

У прокуратурі зазначили, що ідентифікували приблизно 1400 учасників формувань "Самооборона Криму" і "Самооборона Севастополя", 257 із них повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ст. 111 (держзрада), ст 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.

26 лютого 2014 року, ще до окупації півострова Росією, біля кримського парламенту в Сімферополі проводили два мітинги: на одному були кримські татари, які виступали за єдність України, на іншому – прибічники приєднання півострова до Росії. На акції сталися зіткнення, двоє людей загинули.