Українські правоохоронці розслідують 20 епізодів порушення природоохоронного законодавства в окупованому Криму – прокуратура

У прокуратурі повідомили, що їм допомагає Державне космічне агенство
Фото: Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя / Facebook
Українські правоохоронці розслідують 20 епізодів порушення законодавства щодо охорони довкілля в окупованому Криму. Про це повідомив начальник управління нагляду за дотриманням законів прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя Сергій Турчин 5 листопада під час онлайн-дискусії "Як притягнути до відповідальності тих, хто нищить довкілля в окупованому Криму", пише "Укрінформ".

"Зокрема, на сьогодні у провадженні слідчих, як поліції, так і СБУ, перебуває 20 епізодів злочинних дій у сфері охорони довкілля, за якими здійснюють досудове розслідування", – сказав Турчин.

Зокрема, за його словами, злочини кваліфікують за ст. 236 (порушення правил екологічної безпеки), ст. 240 (порушення правил охорони чи використання надр) Кримінального кодексу України, а також за ст. 241 (забруднення атмосферного повітря), ст. 438 (порушення звичаїв та законів війни) Кримінального кодексу України.

"У цьому випадку проблема у розслідуванні та одержанні доказів полягає в тому, що немає доступу до місця події. Прокурори та слідчі не можуть безпосередньо оглянути місце злочину, зробити якісь дослідження, відібрати зразки, отримати якісь документи, наприклад, про незаконно вироблений обсяг видобутку корисних копалин", – сказав прокурор.

Він повідомив, що в цьому випадку прокуратурі допомагає Державне космічне агентство, яке має можливість відстежити, наприклад, видобування корисних копалин у відкритий спосіб у Балаклавському рудоуправлінні.

"Усі отримані дані збирають та аналізують. За допомогою експертів ми намагаємося визначити збитки, завдані внаслідок злочинних дій", – сказав представник прокуратури.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнає Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.