Кулеба про звільнення українців, яких утримує Росія: Зараз ситуація в "замороженому" стані

Кулеба: Ми битимемося за повернення наших громадян
Фото: EPA
Ситуація зі звільненням українців, яких незаконно утримують у Росії та на тимчасово окупованих територіях України, перебуває у "замороженому" стані. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 листопада на форумі Re: Open Zakarpattia у Закарпатській області, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Зараз ситуація у такому "замороженому" стані. Але ми битимемося за повернення наших громадян", – сказав Кулеба.

Він нагадав, що президент Володимир Зеленський неодноразово передавав списки українців, яких незаконно утримують, міжнародним партнерам під час зустрічей.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнає Україна й більшість країн світу.

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та бойовиками, підтримуваними Росією, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри факти й докази, які надає Україна.

Під час виступу на сесії Генасамблеї ООН 22 вересня 2021 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що на тимчасово окупованих територіях України і в Російській Федерації незаконно утримують приблизно 450 українців.