Заарештований український моряк Терещенко не отримав у СІЗО Москви жодного листа, хоча пишуть йому регулярно – адвокат

Моряків захопили 25 листопада
Фото: ЕРА

Захоплений Росією український моряк Володимир Терещенко, який перебуває у СІЗО Москви, написав сестрі вже чотири листи, але їй прийшла тільки одна листівка, зазначила адвокат Анастасія Георгієвська.

Український моряк із захопленого Росією буксира "Яни Капу" Володимир Терещенко, який перебуває в московському СІЗО "Лефортово", не отримує листів від рідних. Про це 27 січня повідомила у Facebook адвокат Анастасія Георгієвська, яка зустрічалася з моряком 25 січня.

"Він дякує всім, хто про нього піклується, хто пам'ятає, і всім, хто підтримує. Досі жодного листа він не отримав, хоча його рідні, близькі та друзі пишуть йому один-два рази щотижня. Від нього сестра отримала тільки одну листівку, хоча він написав уже чотири листи", – зазначила вона.

Адвокат розповіла, що українця тримають у корпусі, де немає гарячої води, а в його камері з'явилася дірка, через яку у приміщенні холодно.

"Співкамерник – мусульманин, обвинувачений у тероризмі, російською він не говорить, комунікація з ним ускладнена, що для Володі досить важко – він людина товариська", – написала Георгієвська.

Вона підкреслила, що домагається побачення і телефонного дзвінка.

"Заяву на дзвінок пишемо повторно – йому, незважаючи на те, що не дозволили, всупереч вимогам КПК, під час затримання зателефонувати мамі ("права на дзвінок" не було реалізовано), один раз уже в такому клопотанні було відмовлено", – зазначила адвокат.

За її словами, моряк читає книги і займається спортом.

"Настрій бойовий, знову все наше з ним побачення ми сміялися – він розповідає байки і добре жартує. Тож старший матрос Володимир Терещенко, як завжди, тримається мужньо, по-молодецьки, передає всім привіт", – повідомила Георгієвська.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.