Заступник генсека НАТО: Агресія Росії залишається справжньою червоною лінією політичного Заходу

Джоане про Кримську платформу: Цей вид постійної уваги і тиску на Росію – те, що треба продовжувати
Фото: Aspen Institute Romania / Facebook
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане висловив підтримку Кримській платформі та підкреслив, що Альянс уважно стежить за діями РФ. Про це він говорив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", опублікованому 26 серпня.

Джоане привітав українське керівництво із цією ініціативою і зазначив, що для світової спільноти важливо і надалі тримати цю тему на міжнародному порядку денному.

 вважаю, що ця ініціатива також принесе структурований механізм на політичному, практичному та експертному рівнях. Я гадаю, що це щось дуже важливе", – сказав він, зазначивши, що НАТО, ЄС та їхні союзники чітко заявили, що ніколи не визнають незаконної та аморальної анексії.

Водночас на запитання, чи досить, на його думку, цієї ініціативи для деокупації Криму, він прямо не відповів.

"Це те, що є корисним і його потрібно використовувати. Цей вид постійної уваги та тиску на Росію  це те, що потрібно продовжувати. Ми всі зацікавлені у тому, щоб пересвідчитися, що ця дуже агресивна позиція Росії продовжує залишатися справжньою червоною лінією для політичного Заходу. Це те, що ми ніколи не можемо прийняти  агресивні територіальні зміни в Європі. Саме тому Україна має [бачити] в усіх нас справжніх друзів на довгострокову перспективу", – сказав Джоане.

Говорячи про нарощування російських військ біля кордону з Україною навесні, Джоане зазначив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба оприлюднив стосовно цього низку пропозицій НАТО. Їх розглянули, і НАТО співпрацює щодо цього питання з Україною.

"Звісно, ми оцінюємо оснащення та техніку, які залишили російські військові після цього нарощування. І, звичайно, ми з великою увагою спостерігаємо поточну підготовку до навчань "Захід 2021", які є важливими навчаннями Росії та Білорусі. Ми, як завжди, приділяємо увагу цьому питанню", – пояснив Джоане.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Україна ініціювала новий формат міжнародного співробітництва з метою деокупації Криму – Кримську платформу. Офіційно діяльність Кримської платформи розпочали на інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року. У ньому взяло участь 46 делегацій.

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти і докази.

За даними ООН, з 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і майже 5800 бойовиків.