Зеленський: Потужного майданчика, на якому піднімалося б питання деокупації Криму, поки що немає

Зеленський запевнив, що буде домагатися повернення Криму
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що повернення Криму для нього є таким же пріоритетом, як і закінчення війни на Донбасі.

Президент України Володимир Зеленський упевнений, що Києву вдасться домогтися повернення Криму, окупованого Росією 2014 року. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу Euronews. Фрагмент розмови опубліковано на офіційному сайті глави держави 26 серпня.

"Крим – наша територія, ми його повернемо", – сказав він.

Водночас, додав Зеленський, наразі Росія відмовляється обговорювати питання Криму.

"Я кажу відверто, що потужного майданчика, на якому піднімалося б це питання, я вважаю, поки що немає. Я вважаю, що шість років такого майданчика не існувало в природі. Окрім санкцій, за які я вдячний нашим партнерам і які ми з ними проговорюємо, і вони продовжуються. Нам допомагає не тільки Європа – допомагають США та інші країни. Більше нічого я не бачу. Чи я збираюся ще щось робити? Так", – сказав він.

Зеленський запевнив також, що питання деокупації Криму для нього є таким же пріоритетом, як і закінчення війни на Донбасі.

"Я не знаю різниці між цими питаннями. Єдине, що в ситуації на сході – там гинуть люди, тому саме в цьому, людському, факторі для мене особисто це – на першому місці. Але на тому самому рівні, тому що обидві території – наші й повинні повернутися", – зазначив президент України.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Щодо Росії за захоплення Криму діє кілька санкційних пакетів Євросоюзу, один із них, зокрема, забороняє європейським компаніям інвестувати у Крим (цей пакет затвердили у грудні 2014 року). Європейським та заснованим у ЄС компаніям також заборонено купувати нерухомість або організації у Криму, фінансувати кримські підприємства або надавати пов'язані з цим послуги; європейським туроператорам заборонено пропонувати відпочинок на окупованому півострові.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.