Зеленський: Окупація Росією Криму ставить під сумнів ефективність усієї системи міжнародної безпеки

Зеленський: Український Крим був гарантією регіональної стабільності, а зараз це, можна сказати, – порохова діжка
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 23 серпня виступив на першому саміті Кримської платформи і розповів про ситуацію в окупованому Криму, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Сьогодні відбувається дуже важлива, знакова подія: уперше з часів окупації українського півострова це питання винесено на найвищий, міжнародний рівень. Я щиро вітаю всі 46 делегацій – учасників нашого першого саміту "Кримська платформа". Сім років тому в центрі Європи у моєї держави Російська Федерація анексувала й окупувала частину території, нашої незалежності – півострів Крим. Його площа – 27 тис. км&³2;. Це більше, ніж деякі країни Європи і світу", – розпочав Зеленський.

Президент підкреслив, що окупувала Крим Росія – одна із країн – гарантів безпеки України відповідно до Будапештського меморандуму, а також одна із країн – членів Ради Безпеки ООН.

Він нагадав про депортацію кримськотатарського народу 1944 року.

"Здавалося б, що подібні жахливі події неможливі, що такі поняття, як мир, суверенітет і територіальна цілісність держави, – даність, якій ніхто і нічого не загрожує. Ми помилилися. Український Крим був гарантією регіональної стабільності, а зараз це, можна сказати, – порохова діжка. Від початку окупації Москва втричі збільшила військову присутність на півострові. З усесвітньо відомого курорту Крим перетворився на військову базу, став плацдармом для розширення впливу РФ на регіон Чорного моря. Крим перетворився на територію, де грубо і системно порушуються права і свободи людини", – додав президент. 

Він повідомив, що зараз на території Криму понад 100 політичних бранців, відбувається експропріація власності, примусові демографічні зміни, українських громадян незаконно призивають у російську армію, триває пропаганда війни серед дітей у школах. "Це сумні реалії українського півострова", – підкреслив Зеленський.

Без гарантування безпеки в Чорному морі Україні навряд чи вдасться повернути Крим, зазначив президент.

"Також окупація Криму ставить під сумнів ефективність усієї системи міжнародної безпеки, принципів територіальної цілісності та недоторканності кордонів. Без відновлення довіри до неї жодна держава не може бути впевнена, що не стане наступною жертвою окупації частини територій", – додав він.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентської співпраці, у форматі експертної мережі.

На сьогоднішньому саміті планують ухвалити документ під назвою "Кримська хартія", який засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

У міністерстві закордонних справ Росії назвали "нелегітимними" спроби України повернути окупований Росією Крим, зокрема за допомогою ініціативи "Кримська платформа".

РФ дуже болісно реагує на ініціативу, говорив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "Немає такої країни у світі, до МЗС якої б не звернулися російські дипломати з вимогою не брати участі в саміті", – повідомляв глава МЗС України.