Журналіст американського телеканала відвідав Крим через Кримський міст. У МЗС України відреагували

У місті Севастополь багато пропагандистської реклами, ідеться у сюжеті NBC
Скріншот: NBC News / YouTube

Журналіст американського телеканала NBC зняв сюжет у тимчасово анексованому Росією Криму. На острів він приїхав через Кримський міст. Про це йдеться у матеріалі телеканала, який вийшов в ефір 28 лютого.

Репортер спочатку приїхав до Москви, а потім поїздом до Криму через Керченський міст.

У сюжеті журналіст узяв коментар у місцевої жительки, запитавши, якою територією вона вважає Крим російською чи українською. Жінка відповіла: російською. Журналіст зазначив, що більшість російськомовного населення півострова до окупації Криму Росією були більш проросійськими, ніж інші регіони України.

Окрім того, у матеріалі розповідають, що Севастополь увесь у пропагандистській рекламі та плакатах.

У сюжеті журналіст згадує слова президента України Володимира Зеленського про те, що Україна поверне Крим, а також, що західні союзники та ООН закликають Росію повернутися до "міжнародно визнаних кордонів". Водночас у матеріалі йдеться, що якщо Україна зможе повернути півострів силою, більшість із 2,4 млн людей, які живуть у Криму, "опиняться у пастці".

Відео: NBC News / YouTube

Спікер міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив у Facebook, що відвідування анексованого Криму – це порушення законодавства України.

"Для порушників передбачена правова відповідальність. Зокрема, іноземцям за такі дії також передбачена заборона в'їзду в Україну", повідомив Ніколенко.

За його словами, компетентні органи України встановлюють обставини відвідвання журналістом NBC території Криму.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму. Зеленський не відкидав звільнення півострова у невійськовий спосіб. "Якщо хтось готовий запропонувати нам деокупацію Криму в невійськовий спосіб, я буду тільки за", – говорив він у листопаді.

У грудні начальник української військової розвідки Кирило Буданов заявляв, що Крим буде повернуто й у військовий, і в дипломатичний спосіб. "Наші підрозділи зайдуть туди зі зброєю в руках", – сказав Буданов.

10 лютого 2023 року міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що Україна розпочала підготовку управлінських кадрів для Криму.

Україна торгувати територіями не буде – тільки звільняти, запевнили в Офісі президента.