Директором "Мистецького арсеналу" переобрали чинну главу установи. Ексміністр культури часів Януковича, який претендував на посаду, захворів

Островська-Люта очолює "Мистецький арсенал" із 2016 року
Фото: artarsenal.in.ua
Конкурсна комісія 8 вересня переобрала на посаду директора "Мистецького арсеналу" його чинну керівницю Олесю Островську-Люту. Про це повідомляють на сайті установи.

Її кандидатуру підтримали одностайно.

Директора "Мистецького арсеналу" призначили з другої спроби. Перша спроба в липні закінчилася скандалом. Тоді комісія не змогла обрати директора, але найбільше голосів, чотири з дев'яти, дістав міністр культури часів Віктора Януковича Михайло Кулиняк, який, зокрема, називав опонентів "козльонками". Островська-Люта здобула три голоси.

Окремих членів тодішньої конкурсної комісії звинуватили в конфлікті інтересів. Наприклад, Василь Чернець – ректор Національної академії керівних кадрів культури, співробітником якої є Кулиняк.

Оскільки за результатами конкурсу не вдалося обрати нового керівника, а контракт колишнього директора закінчився 14 липня, Островську-Люту призначили виконувачкою обов'язків гендиректора.

Цього разу Кулиняк також брав участь у конкурсі, проте в останній момент він не з'явився на відбір і не став демонструвати своє бачення майбутнього "Мистецького арсеналу". Хоча презентацію він мав показувати онлайн, Кулиняк не вийшов на зв'язок, пославшись на хворобу, повідомила "ВBC News Україна".

Контекст:

Олеся Островська-Люта очолює "Мистецький арсенал" із 2016 року. Вона була першою заступницею, а потім радницею ексміністра культури Євгена Нищука.

"Мистецький арсенал" – виставковий і художній комплекс, який відкрили 2007 року в будівлі "Київського арсеналу". Його побудували наприкінці XVIII століття як приміщення для виробництва і ремонту гармат. Після реконструкції у 2006–2007 роках "Мистецький арсенал" став одним із культурних центрів – тут проводять фестивалі, скульптурні та антикварні салони, виставки художників, графіків і фотографів, а також громадські заходи.