Кінофестиваль у Цюриху скасував публічний показ фільму "Росіяни на війні"

МЗС України закликало також повністю вилучити стрічку з конкурсу документальних фільмів
Скріншот: TIFF Trailers / YouTube

Швейцарський кінофестиваль Zurich Film Festival скасував публічний показ фільму російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової "Росіяни на війні". Про це 26 вересня в Telegram повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Дипломатичне відомство подякувало організаторам фестивалю за таке рішення, однак закликало також повністю вилучити стрічку з конкурсу документальних фільмів.

"Росія не має бути присутня на міжнародній культурній арені. Так само – жодного шансу для її голосів відбілювати воєнних злочинців перед широкою публікою. [...] Єдиною загрозою для "безпеки його глядачів, гостей, партнерів і персоналу" є вплив російської пропаганди, що виправдовує агресію та звірства", – ідеться в повідомленні.

Раніше Міністерство культури та стратегічних комунікацій України внесло Трофімову, яка колись працювала на російському пропагандистському телеканалі Russia Today, до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Контекст:

Фільм "Росіяни на війні" вже показали на Венеціанському кінофестивалі. Трофімова провела кілька місяців поруч із російськими військовими поблизу фронту в Україні й заявила, що нібито не побачила ознак воєнних злочинів. Окрім того, у фільмі фігурує українець, який воює на боці Росії, – він заявляє, що в Україні нібито триває громадянська війна і що Україна сама бомбила свої східні області. Російських окупантів у фільмі зображено як "бідних, звичайних російських людей, якими маніпулюють через великі політичні ігри".

За словами української продюсерки Дар'ї Бассель, цей фільм може змусити глядача повірити, що він антивоєнний, і ставить під сумнів нинішній режим у Росії. Втім, насправді стрічка є яскравим прикладом "суто російської пропаганди".

Конгрес українців Канади заявив, що пропагандистський фільм про війну росіянка зняла на гроші платників податків Канади.

18 вересня в українському МЗС висловили обурення планами швейцарського кінофестивалю долучити до програми фільм "Росіяни на війні".