"Ми встигли скучити". Ткаченко закликав українців у вихідні відвідати заклади культури

Ткаченко: Не сумнівайтеся, заклади культури дотримуються карантинних обмежень
Фото: Олександр Ткаченко / Facebook
Міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що установи культури дотримуються карантинних обмежень, тому їх відвідувати безпечно.

Міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко закликав у ці вихідні (5–6 грудня) відвідати заклади культури та сфери креативних індустрій. Відповідне звернення  він опублікував 2 грудня на своїй сторінці у Facebook.

Міністр заявив про те, що оскільки карантин "вихідного дня" вже не діє, то ритейл, установи культури та бізнес-сфери креативних індустрій знову можуть працювати в найприбутковіший для них час і сезон. Він зазначив, що вони мають керуватися обмеженнями "помаранчевої" зони.

"Уже із суботи можна знову переглянути спектакль у театрі, познайомитися з експозиціями музеїв, послухати оперу, насолодитися концертом у філармонії або подивитися фільм у кінотеатрі, не відкладати спортзал на понеділок, зустрітися на каву із друзями в кафе або ресторані, піти в торговий центр і знайти собі там справу для дозвілля, та ще багато потрібних речей, за якими всі ми встигли скучити", – заявив Ткаченко.

Ткаченко закликав "зробити паузу в доставках додому" і спланувати цікаві вихідні.

"Не сумнівайтеся, заклади культури дотримуються карантинних обмежень, тому їх відвідування цілком безпечне! Давайте не гаяти часу та придбаним квитком, абонементом чи кавою підтримаємо сферу", – додав він.

Карантин в Україні діє з 12 березня. Через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 забороняли масові заходи, закривали торгові центри, магазини (окрім продуктових і аптек), ресторани, кафе, спортивні зали, салони краси, а також обмежували роботу транспорту.

З 11 травня в Україні почаллося пом'якшення карантину, а 20 травня Кабмін запровадив так званий адаптивний карантин.

22 липня Кабінет Міністрів видав постанову, якою залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюють "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

11 листопада Кабмін увів на всій території країни однакові обмеження, характерні для "помаранчевої" зони. В Україні заборонили:

  • перевезення в пасажирському транспорті більше людей, ніж є місць для сидіння;
  • роботу закладів харчування в нічний час (із 22.00 до 7.00);
  • роботу хостелів (готелі можуть працювати);
  • роботу нічних клубів і закладів громадського харчування з організацією дозвілля;
  • роботу спортивних залів (якщо ніж одна людина на 20 м&³2; площі);
  • роботу кінотеатрів і театрів за умови заповнювання понад 50% місць у залі;
  • проведення культурних, спортивних та розважальних заходів, якщо в них бере участь більше ніж 20 осіб (виняток – деякі спортивні заходи).

Також 11 листопада Кабінет Міністрів України запровадив "карантин вихідного дня" на додаток до інших обмежувальних заходів. Протягом трьох вікендів (14–15, 21–22 і 28–29 листопада) непродовольчі магазини, розважальні заклади мали закрити, заклади громадського харчування могли працювати лише на винос.

2 грудня прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що "карантину вихідного дня" не продовжуватимуть, на всій території України діятимуть обмеження "помаранчевої" зони.