"Віддам на волонтерські потреби". Жадана нагородили премією Свободи фонду, започаткованого німецьким журналістом

Жадан повідомив, що витратить премію на придбання автобусів для волонтерів
Фото: Сергій Жадан [офіційна сторінка] / Facebook

Український письменник, волонтер, фронтмен гурту "Жадан і Собаки" Сергій Жадан здобув премію Свободи фонду Франка Ширмахера, журналіста і видавця німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung. Про це Жадан написав 12 квітня у Facebook.

Премію Свободи цього року вручають уперше.

"Дякую організаторам за цей жест підтримки України, для нас сьогодні увага й підтримка світу справді є дуже важливими. Грошову складову премії – 10 тис. швейцарських франків ($10 756) – радо віддам на волонтерські потреби: куплю пару бусів для хороших людей", – повідомив письменник.

Frankfurter Allgemeine Zeitung 6 квітня написала, що Жадана вшановують "за його літературні, поетичні й есеїстичні роботи та мужність у скрутні часи".

Церемонія нагородження відбудеться восени в Цюриху.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Жадан після вторгнення РФ в Україну публікує у Facebook пости про ситуацію в Харкові. Поет разом з іншими волонтерами розвозить гуманітарну допомогу для мирного населення, тероборони та українських військових, зокрема до шпиталів.

25 березня письменник виставив на онлайн-аукціон свої черевики, указавши, що гроші від їх продажу витратить на благодійність. 28 березня Жадан повідомив, що потрапив під обстріл.