Зеленський надав Одеському художньому музею статус національного. Його можуть назвати на честь Ройтбурда

Президент доручив відреставрувати Одеський художній музей
Фото: dumskaya.net
Президент України Володимир Зеленський надав Одеському художньому музею статус національного. Відповідний указ №541/2021 опубліковано на сайті президента Володимира Зеленського 14 жовтня.

"Ураховуючи загальнодержавне та міжнародне визнання результатів діяльності комунальної установи "Одеський художній музей" як провідного культурно-освітнього та науково-дослідного закладу зі збереження, вивчення та популяризації музейних колекцій, постановляю надати комунальній установі "Одеський художній музей" статус національного та надалі іменувати – комунальна установа "Одеський національний художній музей", – ідеться в документі.

Кабмін України має опрацювати питання ремонтно-реставраційних робіт приміщення музею.

"Одеській обласній державній адміністрації спільно з Одеською обласною радою – опрацювати в установленому порядку питання щодо присвоєння комунальній установі "Одеський національний художній музей" імені [її колишнього директора, художника] Олександра Ройтбурда", – ідеться в указі.

Сьогодні Ройтбурду мало виповнитися 60 років.

Контекст:

8 серпня 2021 року на 60-му році життя помер Олександр Ройтбурд, відомий художник і директор Одеського художнього музею. Його вважають одним з основних художників "Української нової хвилі" – постмодерністської течії, яка виникла в живопису в 1980–1990-х роках на тлі розпаду СРСР, перебудови і становлення незалежної України.

В Одесі запропонували назвати ім'ям Ройтбурда вулицю та музей, який він очолював, але ці пропозиції поки не знайшли відгуку у влади.

Художник очолив Одеський художній музей у березні 2018 року. Із ним підписали контракт на п'ять років.

У червні 2019 року депутати Одеської облради намагалися його звільнити, але їм не вдалося цього зробити. 4 вересня Ройтбурда звільнили. Депутати, зокрема, заявили, що Ройтбурд організовував у музеї концерти і проводив ремонт без погодження з облрадою, що є порушенням законодавства.

У лютому 2020 року Приморський районний суд Одеси визнав незаконним і скасував рішення облради про звільнення Ройтбурда, обласна рада оскаржила це рішення.

28 травня Одеський апеляційний суд скасував рішення Приморського районного суду. У постанові йдеться, що хоча контракт із Ройтбурдом укладала Одеська обласна державна адміністрація, в Одеської обласної ради були повноваження його розірвати.

Ще за рік, 19 травня 2021 року, Верховний Суд визнав незаконним рішення Одеської обласної ради 2019 року про звільнення Ройтбурда.