Жадан повідомив, що Нищук готовий приїхати до Харкова

Жадан: З боку Міністерства культури є розуміння потреб і запитів харківської громади
Фото: radoosvoboda.org

Український письменник Сергій Жадан, що написав відкритого листа міністру культури України Євгену Нищуку через неправомірність встановлення колони на площі Свободи в Харкові, повідомив, що міністр готує візит до міста.

Український письменник Сергій Жадан у Facebook повідомив, що міністр культури України Євген Нищук приїде до Харкова.

6 березня Жадан у відкритому листі запросив Нищука до Харкова для зустрічі з громадськістю у зв'язку з листом від представників харківської громади, адресованим міністру, про неправомірність встановлення на харківській площі Свободи "сумнозвісної колони", на який так і не було отримано відповіді.

"Друзі, розмовляли сьогодні з Євгеном Нищуком. З боку Міністерства культури є розуміння потреб і запитів харківської громади. Готуємо приїзд Євгена до Харкова", – повідомив письменник.

3 лютого у Харкові журі обрало композицію із 86-метрової колони з янголом в оточенні чотирьох історичних постатей переможцем конкурсу на кращий пам'ятний знак, який збираються встановити на площі Свободи.

Також члени журі схвалили ідею запропонувати авторові ескізу замінити янгола фігурою ранньохристиянського подвижника Антонія Великого – покровителя Харківського національного університету ім. Каразіна.

За дві доби понад 5000 осіб підписали петицію з вимогою скасувати підсумки конкурсу. "Проект, що переміг, не вписується в архітектурний ансамбль площі Свободи, не несе в собі ніякої ідеї", – стверджувалося у зверненні.

Мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що влада міста не збирається скасовувати результати бліц-конкурсу на кращий ескізний проект пам'ятного знака на площі Свободи і оголошувати новий, міжнародний конкурс, як вимагали автори електронної петиції.

Раніше на центральній площі Харкова був пам'ятник Леніну, який 28 вересня 2014 року знесли учасники патріотичного мітингу.