"Київтеплоенерго" за мировою угодою виплатить "Нафтогазу" 2,3 млрд боргу "Київенерго" без штрафів і пені – заступник голови КМДА

Пантелеєв розповів про мирову угоду між "Київтеплоенерго" і "Нафтогазом"
Фото: kyivcity.gov.ua

Мирову угоду між "Київтеплоенерго" і НАК "Нафтогаз України" має затвердити Господарський суд Києва, потім буде укладено нові договори на постачання газу, повідомив заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелеєв.

Згідно з мировою угодою, підписаною 9 жовтня, "Київтеплоенерго" виплатить НАК "Нафтогаз України" 2,3 млрд грн боргів "Київенерго", але не буде сплачувати штрафів і пені. Про це в інтерв'ю "Українській правді" 10 жовтня розповів заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелеєв.

"Мирова угода передбачає, що "Київтеплоенерго" стає правонаступником лише тих боргових зобов'язань, які мають джерела для компенсації. Це 2,3 млрд грн, що майже вдвічі менше, ніж сума, про яку йшла мова у травні цього року... Мова йде про суму, що, за попередніми розрахунками, аналогічна сумі заборгованості споживачів. Штрафи і пеня, що не мають джерела погашення і які б стали для міста серйозною проблемою, до мирової угоди не увійшли", – сказав Пантелеєв.

Він підкреслив, що штрафні санкції та пеню, які нарахували "Київенерго" за несвоєчасно оплачений газ, списали.

Мирову угоду має затвердити Господарський суд Києва, потім буде укладено нові договори на постачання газу.

"Нафтогаз України" у травні відмовив комунальному підприємству "Київтеплоенерго" в укладанні договорів на постачання газу, вимагаючи, щоб воно взяло на себе боргові зобов'язання попереднього виконавця послуг – ПАТ "Київенерго".

За даними КМДА, заборгованість останнього перед "Нафтогазом" становила майже 5 млрд грн: приблизно 3 млрд грн – борги населення, 1 млрд грн – борг державного бюджету за надані пільги та субсидії, ще понад 1 млрд грн – штрафи і пеня. Влада Києва погодилася взяти на себе тільки борги населення.

1 серпня київські ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювальний завод "Енергія" перейшли в управління комунального підприємства "Київтеплоенерго".

2 серпня НАК "Нафтогаз України" привітала рішення Київської міської державної адміністрації почати переговори про мирову угоду.

29 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман у відповідь на прохання мера Києва Віталія Кличка повідомив, що Кабмін виділить Києву 729,56 млн грн, щоб погасити різницю в тарифах на теплову енергію.

11 вересня депутати Київської міської ради затвердили зміни до рішення, яке стосується заборгованості міста за газ перед НАК "Нафтогаз України". У документі Київрада визнала заборгованість перед "Нафтогазом" на суму приблизно 2,6 млрд грн, що стосується діяльності "Київенерго".

9 жовтня "Нафтогаз" і "Київтеплоенерго" підписали мирову угоду.