Кличку вдалося зберегти статус-кво з Банковою – "Чесно"

Віталій Кличко: Не можна отак нахрапом, спираючись на бажання одного чиновника ОП, нехтувати принципи демократії
Фото: Кличко – мер / Facebook

Київський міський голова Віталій Кличко після конфлікту з Офісом президента залишається головою Київської міської державної адміністрації, і риторика Банкової змінилася на 180 градусів, пише рух "Чесно" у статті, присвяченій 30-річчю самоврядування Києва.

Рух "Чесно" опублікував на своєму сайті статтю, присвячену аналізу самоврядування Києва за 30 років – від ГКЧП до часів Майдану. У матеріалі автори пишуть, що нинішньому меру столиці Віталієві Кличку вдалося зберегти статус-кво у відносинах столиці з центральною владою.

"Віталій Кличко в січні 2014 року з'явився на вулиці Грушевського. Його, як і протестувальників, полили з брандспойта. Тоді він заявив, що не є владою, але відчуває відповідальність за містян. Це надалі могло істотно вплинути на вибір киян, які оберуть його мером", – ідеться в публікації.

Після чергових місцевих виборів, коли у 2015 році Кличко знову переміг, тодішній президент Петро Порошенко призначив його головою Київської міської державної адміністрації, нагадує "Чесно", але після президентських виборів 2019 року між мерією та Банковою почався конфлікт.

"Конфлікт мерії з Банковою розпочався одразу ж після президентських виборів 2019-го і формування нового парламенту. "Слуги народу" обговорювали можливість дострокових виборів мера столиці та Київради. Кабмін навіть погодив відставку Кличка як голови КМДА, а депутат від "Слуги народу" Олександр Ткаченко подав декларацію як кандидат на цю посаду", – зазначає портал.

Автори зазначили, що пізніше риторика Офісу президента змінилася і новий його глава вже інакше говорить про київського мера.

"Віталій – людина зі світовою популярністю, якого знають у світі... Я думаю, що його ім'я, його популярність і його слава у світі можуть дуже багато принести Україні в цілому. Я вважаю, що ім'я братів Кличків може принести набагато більше для України. Знаю його спочатку як великого спортсмена, знаю, що це мер, якого обрали кияни, і я свою думку ніколи з цього приводу не міняв", – заявляв новий глава ОП Андрій Єрмак.

"Чесно" цитує Кличка, який вважає, що в Офісі президента подивилися на місцеве самоврядування столиці з реалістичних позицій.

"Мені здається, на Банковій реально оцінили ситуацію. Не можна отак нахрапом, спираючись на бажання одного чиновника ОП, нехтувати принципи демократії та місцевого самоврядування. Українці, і кияни зокрема, не дозволять так поводитися", – сказав київський мер.

"Чесно" пише, що "за 30 років розбудови державності контроль місцевого самоврядування в Києві з боку Банкової не дав жодного позитивного результату, спотворював інститут представництва в місцевій владі та призводив до домовленостей, які завжди суперечили інтересам киян".