Атакований дронами-камікадзе будинок у Києві має архітектурну й історичну цінність – краєзнавець

За словами експерта, будинок поєднував елементи київського цегляного стилю і неоготичні деталі
Фото: Короб Антон / Facebook

Унаслідок російської атаки дронами-камікадзе на Київ уранці 17 жовтня було частково зруйновано житловий будинок у центрі столиці. Гід, дослідник історії Києва Антон Короб розповів у Facebook про цей будинок.

Він зазначив, що під час атаки у квартирах були люди, серед мешканців є загиблі.

"Будинок, попри те, що не перебуває на обліку, має певну архітектурну та історичну цінність. Зведений на рубежі XIX–XX століть чотириповерховий будинок (можливо, первісно триповерховий, четвертий поверх додано пізніше у 1900-ті роки) поєднував елементи типового зразка київського цегляного стилю та водночас цікаві дрібні ліплені неоготичні деталі", – написав Короб.

Він додав, що цей будинок побудував як прибутковий купець 1-ї гільдії Іоселіан Іцкович (Йосип Ісаакович) Лев, який був також власником фабрики гнутих меблів і металевих виробів на цій самій вулиці. Станом на 1909 рік на фабриці працював 61 робітник.

"Лев свою продукцію постачав Південно-Західній залізниці, Московсько-Києво-Воронезькій, Катерининській та іншим залізницям, управлінням пароплавів та іншим закладам. Магазин тримав на Олександрівській вулиці. Там пропонували "величезний вибір всіляких ліжок: складаних та розбірних, умивальників, нічних столиків, садових меблів, залізних та цинкових ванн, оздоблених різними барвами з розкішним живописом, квітами та прикрасами ручної роботи", – написав гід.

Він додав, що Лев був також старостою однієї із синагог, які стояли неподалік.

Короб опублікував фотографію будинку, яким він був у 2019 році, і фото після атаки. 

Згодом краєзнавець повідомив, що Facebook заблокував оригінальний пост, дослідник опублікував його ще раз. 

Контекст:

17 жовтня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що цього дня окупанти випустили по столиці 28 дронів, більшість збили сили протиповітряної оборони. Безпілотники, які долетіли, пошкодили енергетичні об'єкти.

Один із дронів влучив у житловий будинок, він частково зруйнований. Загинуло четверо осіб, завали ще розбирають. З-поміж жертв сімейна пара, яка чекала на дитину.

Кличко показав уламок одного з дронів-камікадзе, яким уранці 17 жовтня росіяни атакували столицю. На дроні видно напис "Герань-2" (так РФ маркує закуплені в Ірану безпілотники Shahed-136).