"Продаватимуть через ProZorro". Заступник Кличка розповів, як дістати дозвіл на встановлення МАФу після змін

Олексій Кулеба: Жодних податків вони не платять. Здебільшого в незаконних спорудах працюють нелегали, які нічого офіційно не платять
Фото: kievvlast.com.ua

У Києві на сьогодні нараховують приблизно півтори тисячі незаконних малих архітектурних форм, заявив в інтерв'ю "Українським новинам" заступник голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка Олексій Кулеба.

"У 2021 році в Києві нараховують приблизно 8,5 тис. МАФів, із яких 7 тис. – законні. Тобто на сьогодні ми маємо орієнтовно 1,5 тис. тимчасових споруд без відповідних дозвільних документів. Усього за пів року вже демонтували понад 3 тис. елементів. Головне завдання – узяти процес повністю під контроль. У псевдопідприємця не має з'являтися бажання встановлювати нові споруди без правових підстав", – пояснив чиновник.

Він додав, що розв'язати ситуацію можна за допомогою майданчика для електронних торгів ProZorro.

"Жодних податків вони не платять. Здебільшого в незаконних спорудах працюють нелегали, які нічого офіційно не платять. Крім цього, порушують санітарні норми, їхня продукція часто становить загрозу для нашого здоров'я. Незаконно під'єднуються до міських електромереж, за що ми з вами платимо. Ця проблема комплексна. Резюме таке. Я як представник виконавчої влади вважаю, що потрібно наводити лад: єдині правила для всіх, прозорість, надходження в бюджет. Місця розміщення тимчасових споруд продаватимуть через ProZorro за принципом монетизації. Хто більше заплатив за місце розміщення, той і може вести там підприємницьку діяльність", – сказав заступник голови КМДА.

Кулеба підкреслив, що нововведення у правилах розміщення МАФів у Києві пов'язані також зі змінами в нормативних актах Мінрегіону.

"Порядок розміщення тимчасових споруд регулює закон "Про регулювання містобудівної діяльності". Зі свого боку він став основою наказу №244 Мінрегіонбуду "Про затвердження порядку розміщення тимчасових споруд". Тобто всю діяльність споруд регулюють цими двома документами на національному рівні. У 2020 році вийшла нова редакція наказу №244 Мінрегіону. Тому перед містом постало завдання внести зміни до власних регуляторних актів, щоб узгодити їх із загальнодержавними нормами", – зазначив він.