"Дай бог, вийдемо на колишні графіки". У Києві даватимуть світло на дві-три години до стабілізації мережі, прогнозують у ДТЕК

Унаслідок обстрілів 23 листопада більша частина Києва залишається без електрики
Фото: EPA
У Києві даватимуть електрику на дві-три години до збільшення обсягу вироблення електроенергії АЕС і ТЕС. Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону увечері 24 листопада, відео опублікувало ТСН.

Він зазначив, що в Києві заживили всю критичну інфраструктуру. За його словами, у населення електрика є приблизно на 30%.

"Будемо потроху перемикати, по дві-три години давати світло, доки не буде збільшено обсяг енергії. Дай бог, вийдемо на ті графіки відключень, які в нас були вчора [23 листопада] на ранок", – сказав Сахарук.

До чергової атаки РФ 23 листопада та блекауту української енергосистеми в Києві діяли графіки, які передбачали планові вимкнення тричі на добу по три-чотири години.

Гендиректор енергопостачальної компанії YASNO Сергій Коваленко також написав у Facebook увечері 24 листопада, що енергетики намагаються давати світло в Києві по три-чотири години в межах "обмінів".

"Потужності на місто дуже мало… Але! Її кожну годину з’являється більше. Якщо коротко, то йде запуск атомної генерації крок за кроком. Це дає можливість робити "обміни". Що це означає для нас із вами? Це означає, що колеги з мереж будуть намагатися рівномірно дати години зі світлом кожному. Тобто десь по три-чотири години зі світлом і потім "обмін", – написав він.

За словами Коваленка, зараз цей обмін ведуть лише лініями – поки немає можливості організувати вимкнення за графіком і лише на рівні конкретних адрес.

"Вечір та ніч так проживемо. Маю надію, що за ніч доступна потужність на місто збільшиться і ми поступово дійдемо до стану понеділка", – додав він.

Уранці 24 листопада мер Києва Віталій Кличко повідомляв, що енергетики та фахівці "Київводоканалу" працювали всю ніч, щоб відновити життєзабезпечення столиці після обстрілу окупантами.

За даними станом на 19.00 24 листопада, 60% столиці все ще залишалися без електропостачання, повідомляв Кличко.

Контекст:

Росія веде масований обстріл критичної інфраструктури України з початку жовтня.

Унаслідок обстрілів 23 листопада, за даними українського МВС, загинуло щонайменше 10 людей. Влучання по об'єктах критичної інфраструктури та інших об'єктів зафіксували, зокрема, у Києві, Київській, Львівській та Кіровоградській областях.

Через пошкодження об'єктів енергосистеми чотири українські АЕС було від'єднано від мережі, проблеми з електро-, водо- й теплопостачанням фіксували по всій країні.

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, українські захисники збили 51 із 70 російських ракет і п'ять ударних БПЛА. Водночас президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначали, що окупанти випустили по Україні 67 ракет.

Станом на 19.00 24 листопада виробники електроенергії забезпечили приблизно 50% потреб українців, працює значна частина ГЕС і ТЕС, набирають потужність атомні станції, поінформувала пресслужба "Укренерго".