Гендиректор Yasno пояснив, чому у вихідні Київ "здебільшого" був зі світлом, а потім повернули вимкнення

Поки що перейти до чітких графіків вимкнень у Києві не дають можливості ні генерація, ні стан мереж, повідомив Коваленко
Фото: ЕРА

У минулі вихідні в Києві застосували тимчасові обхідні схеми електропостачання, окрім того, через теплішу погоду рівень споживання електроенергії знизився – завдяки цьому столиця переважно була зі світлом.

Про це гендиректор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко розповів у Facebook 26 грудня.

"Колеги з мереж фантастичними зусиллями змогли перерозподілити електроенергію, так що всі райони Києва мають періодичне постачання світла зараз. Але важливо: ремонти продовжуються. Пошкоджені вузли досі перебувають у відновлювальних роботах, їх так само не можна включати у мережу. Що важливо розуміти: після останніх обстрілів на правому березі Києва з'явилися гостродефіцитні вузли передавання електроенергії. Їхня сукупна пропускна можливість становить більше половини споживання всієї столиці – саме стільки до п'ятниці недоотримували мешканці правого берега. Через високе споживання – подекуди перенавантаження на вузли сягало 100% – довелося відключати всі три групи правобережного і північного району міста", – написав він.

За словами Коваленка, тимчасові схеми електропостачання, які дали змогу знизити цей дефіцит у вихідні, застосовують і зараз. Сьогодні Київ  серед регіонів, де діють аварійні вимкнення.

Як пояснив Коваленко, тимчасові схеми не дають можливості поки що повернутися до стабілізаційних графіків.

"Ще одна причина частих відключень зараз – це локальне спрацювання автоматики. Коли після тривалих відключень світло подають, усі починають його споживати надмірно. Захищаючи мережі від перевантажень, спрацьовують запобіжники, – додав він. – Ремонтувати такі аварії можливо лише тоді, коли на лініях є напруга, тому доводиться чекати наступної подачі електроенергії. Звісно, вихідні здебільшого зі світлом були ще завдяки тому, що нам допомагала погода і потреба у споживанні була десь на 10–15% менша, ніж у четвер-п'ятницю. Але поки будуть іти ремонти, екстрені відключення продовжуватимуться. На жаль, ще ні генерація, ні мережі поки що не дають можливості перейти до чітких графіків".

Контекст:

Росія цієї осені та взимку здійснила дев'ять масованих ракетних атак на українську енергетику, не рахуючи обстрілів меншого масштабу.

Після ракетної атаки РФ 23 листопада українська енергосистема увійшла у блекаут, її поступово відновлювали, повідомляли в Міненерго. Після цього були нові великі атаки, які значно пошкодили українські енергооб'єкти.

За даними уряду, фактично 50% енергосистеми пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції й більшість ГЕС.

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.