"Голосіївський" стрілець знав, що стріляє в поліцейського – радник Авакова

Мартинюк говорив, що поліцейські не показували посвідчень
Фото: suspilne.media
Радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голова громадської ради при МВС Володимир Мартиненко наполягає, що житель Києва Іван Мартинюк, який 7 липня забарикадувався у квартирі на Голосіївському проспекті, знав, що стріляє в поліцейського.

Про це Мартиненко заявив в ефірі каналу "Україна 24".

9 липня ЗМІ опублікували відео, на якому видно, що поліцейський закривав дверне вічко, коли невідомий болгаркою зрізав замок. Водночас пролунав постріл, унаслідок якого постраждав поліцейський. Мартинюк говорив у суді, що "був змушений захищати свою дружину і своє житло за допомогою зброї під час спроби зрізати петлі" на дверях. Він підкреслював, що поліцейські не показали посвідчень.

У Мартиненка в ефірі "Україна 24" запитали, чи може людина використовувати зареєстровану зброю, коли до неї у квартиру намагаються потрапити невідомі.

"Посягання на житло в даному випадку поліцейським могло бути? Ні, не могло. Ситуація була конфліктна, до того могло відбуватися що завгодно. Ми говоримо з того моменту, коли туди приїхали поліцейські, представилися через двері, почали вести з чоловіком у квартирі перемовини, коли був постріл у бік поліцейських. Я наполягаю на тому, що він знав, що там поліцейський", – відповів він.

Контекст:

7 липня поліція приїхала за викликом на конфлікт. Мартинюк забарикадувався у квартирі і стріляв через двері. За словами голови київської поліції Андрія Крищенка, було щонайменше два постріли. Спочатку повідомляли, що постраждало двоє: у поліцейського вогнепальне поранення руки, у ще однієї людини цивільного – поранення обличчя.

Пізніше у прокуратурі заявили про трьох постраждалих, третій теж цивільний. Дії Мартинюка кваліфікували як замах на вбивство працівника правоохоронного органу у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків і замах на вбивство двох осіб (ст. 348, ч. 2 ст. 15, п. 1. ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України). Максимальне покарання – довічне ув'язнення.

За даними ICTV, поранення, окрім поліцейського, дістали новий власник квартири і охоронець.

Геращенко показував, яку травму дістав правоохоронець, руку поліцейського збирали лікарі.

Конфлікт, за даними поліції і за словами родича стрільця, стався через квартиру – її нібито продали на аукціоні і тепер невідомі намагаються незаконно її відібрати в Мартинюка. За інформацією ТСН, квартиру стрільця було виставлено на торги через борги і він оскаржував це рішення.

Стрільця, який забарикадувався у квартирі, затримали. Перед цим він підпалив житло, пожежу загасили. У поліції розповіли, що під час затримання чоловік поводився неврівноважено.

9 липня Мартинюка заарештували на два місяці. Він у суді говорив, що захищав своє житло.