На тролеї в Києві, за даними поліції, загинув 20-річний чоловік, розпочато розслідування. Прокуратура вимагала закрити атракціон

Тривають пошуки людини, яка впала з канатної дороги у Дніпро
Фото: Національна поліція України / Telegram

На момент трагічного випадку 21 липня на атракціоні-тролеї поблизу Пішохідного мосту в Києві, за наявною інформацією, перебував 20-річний чоловік. Його пошуки в річці Дніпро тривають, повідомила Національна поліція України в Telegram.

Раніше повідомляли, що на атракціоні загинула дівчина.

Слідчі Печерського управління поліції відкрили кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, ідеться про порушення правил безпеки особою, яка зобов'язана їх дотримуватися, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей (ч. 2. ст. 272 Кримінального кодексу України) і службова недбалість, що спричинила загибель людини (ч. 3 ст. 367 КК України).

В Офісі генерального прокурора України зазначили, що Київська міська прокуратура ще у 2021 році намагалася зупинити роботу цього атракціону. Прокурори звернулися до Господарського суду Києва з позовом, у якому просили визнати незаконним і скасувати розпорядження Київської міської ради стосовно встановлення атракціону. У розпорядженні переможцем інвестиційного конкурсу визнали компанію без досвіду реалізації таких проєктів і досвіду з експлуатації атракціонів такого типу, враховуючи їхню потенційну небезпеку для життя і здоров'я, ідеться в повідомленні. Відповідачами у справі були виконавчий орган КМДА, КП "Плесо" і ТОВ – переможець конкурсу.

Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову. Його рішення залишили чинним Північний апеляційний господарський суд і Верховний Суд. Суди і відповідачі не погодилися з позицією прокуратури про те, що канатна дорога через Дніпро належить до атракціонів підвищеної небезпеки.

Контекст:

21 липня обірвалася канатна дорога через річку Дніпро, яка проходить від Арки свободи до Труханового острова поблизу Пішохідного мосту, унаслідок чого людина, яка перебувала на ній, упала у водойму. Рятувальники дістали з води трос без людини.