Організатори інсталяції на алеї Героїв Небесної сотні погодилися на демонтаж декорацій

Тимчасові декорації, які символізували різні епохи, були потрібні для зйомок проєкту, зазначили організатори інсталяції
Фото: Bohdan Kutiepov / Facebook
Організатори інсталяції, яка ілюструє побут українців у різні епохи, встановленої 17 серпня на алеї Героїв Небесної сотні в Києві, погодилися прибрати конструкції і перенести їх в інше місце. Про це повідомив у вівторок пресцентр Українського інституту національної пам'яті.

"Конструкції, які почали встановлювати на алеї Героїв Небесної сотні, були частиною історичної художньо-театральної постановки. За творчим задумом режисера, перформанс мав на меті коротко показати всі епохи, через які пройшла Україна на шляху до незалежності. Тимчасові декорації, які б символізували різні часові періоди, були потрібні для зйомок проєкту", – ідеться в повідомленні.

Зазначено, що "з огляду на чутливість місця, після спілкування з усіма причетними сторонами організатори інсталяції погодилися прибрати конструкції та перенести зйомки на інше місце".

Контекст:

У Києві на алеї Героїв Небесної сотні вранці 17 серпня почали встановлювати декорації з радянським інтер'єром до Дня Незалежності України. З огляду на фото, які опублікував журналіст Богдан Кутєпов, на алеї встигли встановити декорації радянських автоматів із газованою водою, ящик морозива, дитячу машинку і кімнати з радянським інтер'єром. Інсталяція була присвячена побуту українців у різні епохи.

Незабаром до інсталяції прибули невідомі, які стали зносити декорації. За словами журналіста Андрія Павловського, це члени "Нацкорпусу". Під час спроби знести декорації між представниками "Нацкорпусу" і поліцією сталися сутички.

У музеї Революції гідності повідомили, що знали про інсталяцію, про неї з ними домовилися усно. Автори запевняли, що інсталяція має символізувати шлях українців до проголошення незалежності – із часів Трипілля до сучасності.

Мер Києва Віталій Кличко назвав зневагою до пам'яті людей інсталяцію в радянському стилі на алеї Героїв Небесної сотні. Він дав доручення благоустрою "це все прибрати".

Після Революції гідності та розстрілів активістів 18–20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві облаштували меморіал, щоб ушанувати пам'ять загиблих героїв Небесної сотні. Спершу вулицю вистелили квітами, потім там стали з'являтися пам'ятники і меморіальні таблички. Частину вулиці виділили в алею Героїв Небесної сотні, яку зробили пішохідною.